Srpsko-ruski centar u Nišu dobija dvojnika u Vojvodini?

Vesti 06. mar 201818:05 > 18:06
N1

Dok traje diplomatsko trvenje oko davanja diplomatskog statusa zaposlenima u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, na drugom kraju Srbije pokrenuta je inicijativa za otvaranje još jedne takve institucije. Da li je u pitanju, kako jedni smatraju, politikantstvo, ili realna potreba građana?

Da li srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je već godinama predmet diplomatskih kontroverzi, ima šanse da dobije svog dvojnika na teritoriji Vojvodine? Upravo to želja je Srpske radikalne stranke, ali je njihov predlog da se o tome raspravlja zasad izostao sa dnevnog reda pokrajinske skupštine.

„Za nas srpske radikale je problematično što predsednik Skupštine na neki način ignoriše preko 30.000 prikupljenih potpisa građana koji žive na prostoru AP Vojvodine, i očekujemo da se u najbližem narednom roku, već na prvoj narednoj sednici, naša inicijativa nađe na dnevnom redu zasedanja Skupštine Vojvodine“, rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe SRS.

I ako se ne nađe na prvoj narednoj sednici, izvesno je da će o toj temi za skupštinskom govornicom svakako biti reči.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ranije je izjavio kako nema nikakvih zakonskih problema da se ova inicijativa nađe pred poslanicima, tako da bi raspravu o srpsko-ruskom humanitarnom centru mogli da očekujemo najkasnije do 7. maja.

Kad predlog dođe na dnevni red, po svemu sudeći, podržaće ga jedino radikali. Za vladajuću koaliciju, u pitanju je ništa drugo do – politička provokacija.

„Ja smatram da je postojanje centra u Nišu sasvim dovoljno, da je ono opravdano, da zaslužuje svako poštovanje i da pre svega u tehničkom smislu, nema potrebe da dupliramo kapacitete – da jedna politikantska inicijativa naiđe na bilo kakav odgovor osim onog da u tehničkom smislu to apsolutno nije potrebno“, kaže igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Radikali tvrde – inicijativa nije provokacija, već potreba građana Vojvodine. Ni kontroverzi po njima nema, jer je Srbija već sa Rusijom potpisala otvaranje jednog centra – drugi bi, smatraju, bio samo formalnost.