Vučić: Hvala Gruziji za Kosovo, delimo zajedničke vrednosti

Vesti 07. mar 201812:05 > 12:09
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Gruziji što nije priznala Kosovo i ocenio da dve zemlje dele zajedničke vrednosti i principijelno zastupaju pozicije poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

U saopštenju se navodi da je Vučić u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Gruzije Miheilom Džanelidzeom naveo da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, ali da je ekonomska saradnja nedovoljno razvijena.

Kako je rekao, neophodno je raditi na jačanju privredne saradnje i povećanju robne razmene, što je omogućeno Sporazumom o trgovinsko-ekonomskoj saradnji iz 2017.

Vučić je rekao da Srbija podržava inicijativu Gruzije za proširenje i jačanje ekonomskih veza kroz uključivanje u međunarodne projekte u oblasti energetike i saobraćaja.

Tokom posete gruzijske delegacije biće potpisan i sporazum o ukidanju viza, što će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za privlačenje stranih investicija, i unapređenje saradnje i turizma, navodi se u saopštenju.

Džanelidze se zahvalio Srbiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Gruzije i rekao da je Gruzija zainteresovana i za ekonomsku saradnju, posebno u projektima koje inicira Kina, i jačanje političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je izneo interesovanje Gruzije za otvaranje direktne avo linije Beograd-Tbilisi. Tema razgovora, pored bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, bila je i situacija u regionu, dodaje se u saopštenju.