NUNS: Đilas da svim medijima omogući praćenje konferencija

Izbori BG 07. mar 201812:30 > 12:38
Screenshot

Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je danas na nosioca liste "Beograd odlučuje - ljudi pobeđuju" Dragana Đilasa da svim medijima, pod jednakim uslovima, omogući praćenje njegovih javnih nastupa.

„Istovremeno, NUNS još jednom podseća medije i novinare da je njihova dužnost i obaveza da poštuju pravila profesije i Kodeks novinara Srbije i da, u skladu s tim, omoguće svim javnim i drugim ličnostima da iznesu svoj stav povodom izveštaja i priloga u kojima su predmet kritike ili napada. Mediji koji neskriveno služe jednoj političkoj opciji rade suprotno javnom interesu i demokratiji“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Đilas nije u utorak omogućio novinarima televizija Pink i Studio B i dnevnih listova „Informer“ i „Srpski telegraf“ da izveštavaju sa njegove konferencije i dodao da će im to ponovo biti omogućeno kada promene odnos prema opoziciji „čije stavove nikada ne prenose“, odnosno kada se budu ponašali kao mediji.

To novinarsko udruženje je dodalo da praksa sistematskog blaćenja javnih ličnosti, bez tretiranja svih činjenica i stavova i bez dužne profesionalne pažnje, postaje dominantna na srpskoj medijskoj sceni, što dovodi do učestalih oštrih razmena optužbi.

„Ta praksa je krajnje pogubna za javni život i društvo u celini i nužno je da bude što pre obustavljena. Neprofesionalna i necivilizovana zloupotreba medija u kampanji protiv javnih ličnosti izaziva razumljivu ljutnju, ali smo uvereni da ‘kontramere’ ne mogu da donesu rešenje“, dodao je NUNS.

Udruženje je, takođe, pozvao medije da poštuju osnovna pravila novinarske profesije, da bi stekli moralno pravo na podršku javnosti. „Dok se to ne dogodi, ruinirana srpska medijska scena neće istinski krenuti u pravcu evropskih standarda, odnosno standarda koja važe u razvijenim demokratskim ;društvima“, smatra NUNS.