Božović: DS ima samo još jednu šansu da opstane

Vesti 09. mar 201809:24 > 09:32
N1

Bivši predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu, Balša Božović, najavio je u Novom danu TV N1 da će celokupno rukovodstvo stranke u nedelju podneti ostavke zbog lošeg rezultata na izborima u glavnom gradu. U narednih nekoliko meseci biće jasno da li će DS opstati, kaže Božović i upozorava da ta stranka više nema pravo na grešku.

Božović kaže da je ohrabren jučerašnjom sednicom Glavnog odbora DS-a posle koje je saopšteno da će predsednik stranke Dragan Šutanovac i celokupno rukovodstvo u nedelju podneti ostavke. “Onda se nadam da ćemo analizirati duboko šta se desilo i ovu dramatičnu poruku koju su građani beograda poslali DS-u”, rekao je Božović.

U narednih nekoliko meseci biće, kako kaže, jasno da li će DS opstati i nastaviti da bude najmodernija snaga u Srbiji.

“Mislim da nije suština u tome da DS iz izbornog poraza u izborni poraz, menja rukovodstvo i lidera, da promene budu kozmetičke. Prevashodno je važno da DS napravi suštinsku promenu – kada etiku namera zameni etikom odgovornosti, kada se ne budemo žalili okolnostima u kojima radimo, već i njih ukalkulišemo u plan za ostvarenje ciljeva”, poručio je on, izrazivši uverenje da je DS potreba građana čije interee mora da štiti.

“Da li će DS biti veliki faktor u budućnosti, zavisi od toga da li će shvatiti potrebe građana u budućnosti. DS ima samo još jednu šansu i treba pametno da je iskoristi”, istakao je doskorašnji predsednik Gradskog odbora demokrata.

Potrebna jedna prodemokratska lista

Božović kaže da se DS lavovski borio u kampanji za beogradske izbore, ali smatra da su birači poslali jasnu poruku da je postojala potreba za jednom prodemokratskom listom koja će se suprostaviti Aleksandru Vučiću. Veruje da bi čak i lista oko Dragana Đilasa, koja je bila drugoplasirana na izborima, ostvarila bolji rezultat da je izašla zajedno sa ostalim prodemokratskim opozicionim strankama.

“Građani su jasno stavili do znanja, možda čak iako smo imali isti program, da su kredibilniji bili oni koji su se udruživali na politici koja je branila građane od svega ovoga što im je uradila vlast SNS u poslednjih šest godina”, ocenio je on.

Božović zato smatra da je moralo da bude uloženo više napora da se napravi jedna, zajednička prodemokratska lista, kako bi se građanima pokazalo da ima nade, i da se opozicija, kako kaže, ne bavi ličnim interesima i kalkulacijama.

Božović kaže i da je ohrabren pozivom stranaka i pokreta okupljenih oko Dragana Đilasa, o pravljenju jedne prodemokratske jake kolone koja bi se suprostavila Vučiću na narednim parlamentarnim izborima.

Potrebna nova lica, ali sa iskustvom

Božović je dodao i da nije saglasan sa ocenama da su lične sujete bile prepreka za ujedinjenje opozicije, poručujući da je namera DS-a bila ispravna, ali da im je procena bila loša. Takođe smatra da nekadašnji predsednik demokrata Bojan Pajtić nije u pravu kada kaže da u DS-u nije ostalo mnogo od nasleđa Zorana Đinđića.

“Od Đinđićevog nasleđa ostalo je mnogo (…) Petnaest godina nakon ubistva Zorana Đinđića moramo da naučimo da etika odgovornosti čini modernim jednu stranku i jedno društvo. Važno je da DS uradi suštinske promene, da se osvesti i shvati okolnosti u kojima deluje. Umesto izgovora moramo ponuditi odgovornost”, rekao je Božović i dodao da u prvi plan treba istaći nova lica, ali sa političkim iskustvom.

Ne menjati ime i logo, to su kozmetičke promene

Božović takođe nije pristalica ideja da bi DS trebalo da menja ime ili logo. “Mislim da to nije rešenje. DS je napravila grešku što se šest, sedam, osam godina bavila kozmetičkim promenama (…) Ne mogu da se promeni ime i boja, i da kažete građanima: “’Eto, mi smo završili’”, smatra on.

Iako danas u Srbiji postoji potreba za jakim liderom, Božović smatra da liderstvo nije to što je problem DS-a, i poručuje da društva koja vole jake lidere nisu moderna.

“Danas u srbiji tako jeste, ali to je na DS-u da promeni. Bez demokratije nema slobode”, ističe Božović.

Ko razgovara s Vučićem ima lični interes ili je naivan

Gost Novog dana je takođe obacio bilo kakvu mogućnost dijaloga opozicije sa Vučićem, ocenjujući da svako ko danas iz opozicije razgovara sa Vučićem – ili ima ličnu korist ili je naivan.

Komentarišući medijske spekulacije da bi gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić, posle nedavnih izbora, mogli da dobiju ministarska mesta u Vladi Srbije, Božović je ocenio da je to “nagrada za dobro obavljen posao” u Savamali.

Poručio je i da će DS nastaviti da se bori za interese Beograđana, uprkos tome što nije prešla cenzus.