Selaković: Kao roditelja vas država sapliće skoro svaki dan

Vesti 13. mar 201818:01 > 18:05
N1

Sve ono sa čime dolazite u kontakt kao roditelj pokazuje odnos države prema populacionoj politici u praksi, dok to ne budemo shvatili lutaćemo u mraku, rekla je Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, gostujući u Danu uživo, govoreći o problemima koje imaju roditelji u Srbiji.

Komentarišući problem kašnjenja plata trudnicama i porodiljama, Selaković, koja je i u pravnom timu udruženja Roditelj, kaže da su kašnjenja različita, u zavisnosti od toga koliko su poslodavci bili ažurni.

„To se dešavalo i ženama koje su zaposlene u javnom sektoru, a čini se da je njima bilo teže, da su u nezgodnijoj poziciji. Među privatnim poslodavcima postoji određen broj onih kod kojih žene koje su na trudnčkom bolovanju i ne osete kašnjenje, zbog toga što dobijaju platu isto kada i zaposleni, a onda poslodavac preuzme na sebe taj teret čekanja i kašnjenja“, kaže ona.

Dodala je da su oni, kao udruženje građana, imajući u vidu šta se dešava na terenu inicirali promenu zakona koji definiše isplatu naknada porodiljama, odnosno da se naknada direktno isplaćuje.

„Da se prevaziđe ta praksa, da ne razmišljaju hoće li imati dovoljno novca tog meseca“, kaže Selaković.

Istakla je da trudničko bolovanje nije prepoznato kao posebno stanje žene koje bi joj omogućilo dodatna prava po tom osnovu.

„Ne očekujem da će premijerka odgovoriti na pismo portala Bebac“

Govoreći o pismu koje je roditeljski portal Bebac uputio premijerki Ani Brnabić, u kojem od nje traži da prestane da „ignoriše rodtelje“, gošća N1 kaže da ne očekuje da će im premijerka odgovoriti.

„Mislim da se ovo tretira kao deo šire priče, ne verujem da će izdvojiti trudnice kao posebnu kategoriju. Kasnilo je i ljudima koji su bili na bolovanju iz bilo kog razloga. Sve to što se desilo ide na dušu RFZO, koji je na neki način i javno rekao da preuzima odgovornost za to“, kaže ona.

Dodaje da je to skandalozno, iz ugla jednog običnog građanina, koji izdvaja mesečno, a onda, „kada je njemu najpotrebnije da dobije podršku nazad, ostane uskraćen za to“.

„Premijerka bi morala da prizna da čitav sistem zdravstvenog osigurana ne funkcioniše“, kaže Bojana Selaković.

Kaže da ljudi tek kada dobiju dete shvate kakav nam je sistem.

„Kada čekate satima na ultrazvuk, na laboratorijske usluge, uslovi u porodilištu, administracija oko rođenja deteta, odlasci kod pedijatra… Sve ono sa čim dolazite u kontakt kao roditelj pokazuje odnos države prema populacionoj politici u praksi i prema priči o natalitetu“, kaže ona.

Dodaje da postoje delovi sistema u kojima stvari funkcionišu do određene mere, ali da je mnogo problema.

„Kao roditelja vas država sapliće skoro svaki dan“, ocenila je Bojana Selaković.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: