Bebac: Roditelji obmanuti, PDV za bebi opremu se ne vraća

Vesti 15. mar 201815:45 > 15:51
N1

Roditeljski portal bebac.com protestovao je zbog izjave premijerke Ane Brnabić i ocenio da obmanjuje roditelje pošto se PDV na opremu za bebe ne vraća, kako je to premijerka saopštila, već se definitivno ukida od 1. jula.

To je samo još jedna u nizu obmana roditelja, navodi se u saopštenju i ukazuje da PDV na bebi opremu, nema nikakve veze sa roditeljskim dodatkom.

Najpre, novac ne može, kako je to premijerka objasnila, automatski da se vrati unapred, navodi Bebac.

Roditelji će dobiti 5.000 dinara jednokratno po rođenju deteta, a PDV na opremu za bebe mogli smo da vratimo do detetove druge godine života, a iznosi koje su roditelji vraćali bili su i dvostruko veći, dodaje.

U usvojenom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom nisu navedeni iznosi za roditeljski dodatak, tako još ne znamo koliko će roditelji dobiti para za prvo, drugo i treće dete, a ne znamo ni da li će ovih 5.000 biti dodatnih 5.000 dinara ili sastavni deo celokupnog iznosa, ukazuej Bebac.

Upozorava da zbog ukidanja povraćaja PDV na bebi opremu, roditelji koji imaju dete mlađe od 2 godine, kao i oni koji će tek dobiti bebu pre stupanja na snagu novog zakona, neće uspeti da ostvare svoje pravo.

Takođe, neće im biti omogućeno da vrate PDV na kupljenu opremu, niti će dobiti 5.000 dinara paušalno kako je država obećala.

Cela priča oko olakšice za roditelje i podršci sa 5.000 dinara umesto povraćaja PDV je još jedna u nizu manipulacija i laži kojima država obmanjuje roditelje, zaključuje Bebac.