Šta donose novine u Zakonu o udžbenicima

Vesti 26. mar 201809:55 > 09:56
N1

Gordana Knežević Orlić iz Udruženja izdavača udžbenika ocenila je gostujući u Novom danu da se pri izradi novog zakona o udžbenicima "radilo kako treba" i da je njime predviđeno da se sistemski rešavaju problemi.

Važeći Zakon o udžbenicima usvojen je 31. jula 2015. godine i nakon njegovog donošenja, pretrpeo je brojne kritike. O lošim aspektima i manjkavostima zakona svoj stav je na deset strana iznela Agencija za borbu protiv korupcije. Sadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević u avgustu prošle godine najavio izmene ovoga zakona.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o udžbenicima koji je ušao u skupštinsku proceduru i koji će se naći pred poslanicima na današnjoj sednici Skupštine Srbije. Najavljeno je da novi zakon donosi veliki broj novina od kojih je najznačanija uvođenje digitalnih udžbenika kao i to da troškovi roditelja trebalo bi da se smanje za oko 15 odsto.

Knežević Orlić rekla je da je za razliku od prethodnog zakona, ovoga puta formirana radna grupa koja je učestvovala u izradi zakona i da se „radilo kako treba“.

Najveće promene se odnose na kvote od pet odsto za ulazak udžbenika u školu, istakla je gošća. Prethodni zakon je definisao pet odsto kao cenzus, tako što se rangiraju udžbenici, a ako ne uđu u izbor od prva tri, postojala je nemogućnost promene udžbenika naredne četiri godine.

To je mnoge izdavače dovelo u težak položaj, i brojne male izdavače, a bilo je teško čak i za velikog javnog izdavača, kaže Knežević-Orlić.

Prema novinama u zakonu, od sada će se kada se uvede izmena u nastavni plan i program udžbenici birati na godinu dana, pa tek onda na četiri godine.

„To omogućava finu mogućnost da se analiziraju udžbenici u nastavi i ako je potrebno da se nešto promeni.. što će omogućiti poboljšanje kvaliteta i veću konkurenciju, a sve je posvećeno tome da deca dobiju bolje veštine i znanja“, zaključila je gošća N1.

Jedna od važnih novina su i digitalni udžbenici.

„To je nova, jako skupa oblast, treba mnogo ulaganja i veština zaposlenih, obučavamo ih. To mora da uđe u škole. Deca beže iz škola jer su im dosadne, treba ih uvući u mrežu učenja radoznalosti, motivacije… Tu nema mnogo diskusije, i Ministarstvo prosvete i predsednica vlade razumeli su to i rade na tome“, rekla je ona i dodala da i nastavnici moraju da uče da bi prešli u novo doba.