Šta umetnici misle o članstvu Dragice Nikolić u ULUS-u

Vesti 27. mar 201818:41 > 18:51
N1

Dragica Nikolić izabrana je za počasnog člana Udruženja likovnih umetnika Srbije. Iako se moglo pročitati da je Dragica Nikolić već izabrana, odluku o tome tek treba da donese skupština udruženja. Ipak, otvoreno se polemiše o tome da li mesto u udruženjima kupuju donacije?

U Paviljonu Cvijeta Zuzorić otvoreno je prvo Bijenale savremene crkvene umetnosti, a među dve stotine prijavljenih radova na konkursu, našlo se, doduše počasno, mesto i za mozaik Dragice Nikolić, pod nazivom Presveta Bogorodica. Počasno će biti i njeno članstvo u Udruženju likovnih umetnika Srbije, što čelni ljudi udruženja obrazlažu time da je zahvaljujući njenim donacijama ULUS uspeo da preživi teške trenutke.

„Koliko je ona kuća napravila, koliko je bolnica napravila.. Da li to nekoga kvalifikuje za članstvo? Naravno, sve se gleda, ceo njen, cela njena… A ako pričamo o ULUS-u, ona je donirala i sprovela oslikavanje Voljavče, manastira iz 14. veka, zar to nije mala stvar za našu likovnu kulturu“, smatra predsednik ULUS-a Miroslav Lazović. 

Mala ili ne, tek, u obrazloženju predloga, koji će se tek naći na skupštini udruženja, navodi se i to da je „Dragica Nikolić pomogla ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše“.

Sednica skupštine ULUS-a na kojoj će se raspravljati o počasnom članstvu Dragice Nikolić, ali i o promeni statuta, biće organizovana 14. aprila ove godine. Kako kažu iz ULUS-a, statut mora da se menja iz mnogo razloga, a jedan od njih svakako nije članstvo gospođe Nikolić u ovom udruženju. Ono što takođe treba reći je da je poslednja sednica skupštine održana pre dve godine i da je za kvorum neophodno samo pet odsto od ukupnog članstva. 

A jedan od tih pet odsto, koji bi 14. aprila mogao da glasa za, je i akademski slikar Miloš Šobajić, koji kaže da nema ništa protiv da se na takav način izrazi zahvalnost za pomoć ULUS-u, jer je, kako kaže, udruženje u finansijskom problemu i svaka pomoć je dobrodošla.

„Ja bih glasao za, ali ne znam o kojoj se sumi radi, da li je to par hiljada dinara ili mnogo značajnija suma. Ako je značajna, što da ne. Čuo sam da se gospođa amaterski bavi mozaikom, je l tako? Znači eto, voli to, ali to je čist amaterizam i diletantizam. Da li je ona zbog toga redovni član našeg udruženja ili počasni, pitanje je“, kaže Miloš Šobajić.

Članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama. Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.