Putin: Srbija naš ključni partner na Balkanu, ali i u Evropi

Vesti 28. mar 201818:30 > 18:36
Reuters/Sergei Chirikov

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem osudio "provokativne akcije" prištinskih vlasti u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kremlja i Predsedništva Srbije.

Vučić je danas telefonski razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije.

U saopštenju se navodi da je Putin rekao predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na Kosovu i Metohiji, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

“Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika“, rekao je Putin.

 Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u delo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

U saopštenju se ističe da je Putin naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

Vučić je rekao Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske Federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Vučić je čestitao Putinu na pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i iskazao izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije u Kemerovu.