Događaji na Kosovu uzburkali političku scenu u Srbiji

Vesti 28. mar 201819:27 > 19:42
N1

O Kosovu će u petak razgovarati i poslanici Skupštine Srbije. Zakazana je zajednička sednica odbora za Kosovo, unutrašnje poslove, odbranu i za kontrolu službi bezbednosti. Kosovo je tema koja okupira pažnju poslanika i pre petka.

Da je potez da Srpska lista sama formira Zajednicu srpskih opština pametan? Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je legalan i legitiman.

“Neće je formirati na osnovu sopstvene volje, već na osnovu sporazuma koji je postignut između Beograda i Prištine. Šta je tu nezakonito pa Priština preti hapšenjem. Koga ćete da hapsite”, upitao je Drecun.

Umesto pretnji hapšenjem potreban je dijalog, da bi Zajednice srpskih opština bila efektivna, smatra Gordana Čomić iz DS-a.

“Vlast u Prištini je odgovorna da tog dijaloga bude, to Vam je sudbina kad ste većina. I odgovorna je za svaki incident koji se na Kosovu dogodi”, poručila je Čomić.

Deo opozicije smatra da je deo odgovornosti za scene u Kosvskoj Mitrovici na vlasti u Beogradu.

Zato lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković traži objašenjenje snimka koji kruži društvenim mrežama i koji je za njega dokaz da su ljudi iz Đurićevog obezbeđenja unapred znali da će kosovske policijske snage upasti u salu Mitrovačkog dvora.

“Da li je moguće da je Aleksandar Vučić žrtvovao bezbednost građana na Kosovu i Metohiji, posbeno građana srpske nacionalnosti, stabilnost u regionu, spokoj u Srbiji zarad još jedne sopstvene političke promocije i osećanja bitnosti i toga da sedi u društvu Federike Mogerini”, upitao je Janković.

Umesto objašnjenja, od poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića stižu kontraoptužbe.

“Samo sam čekako da gospodin Janković kao portparol Samoopredeljenja ovde u Beogradu izađe sa ovakvim stavom. Mislim da je dobro što je to uradio jer je pokazao za koga radi, ko su njegovi nalogodavci i zašto unosi konfuziju”, rekao je Đukanović.

Kako bi najnovija kosovska konfuzija mogla da se završi, prognozira Milovan Drecun: “Ako bi se ne daj bože desio pokušaj novog velikog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a Kfor i Euleks ne odrade svoj posao, pa šta ćemo da radimo da geldamo stradanje srpskog naroda, pa sigurno nećemo.”

Gordana Čomić, s druge strane, apeluje na mir. “Moja molba za njih je da se ne igraju ni vojskom, ni propagandom ni sudbinama ljudi. Da se uozbilje i odrastu. Svi”, poručila je ona.

Ko govori o slanju vojske, pita Drecun. “Kad govorim o kapacitetima prvenstveno govorim o našoj jačoj ulozi i mestu na međunarodnoj sceni”, pojasnio je on.

Ako se glas Srbije jače čuje, opozicija pita kako je onda bio moguć ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici.