DJB se ogradio od stava Aleksandra Stevanovića o Kosovu

Vesti 29. mar 201808:31 > 08:34
N1

Pokret Dosta je bilo "ogradio se od ličnog stava" svog poslanika u Sklupštini Srbije Aleksandra Stevanovića koji je izjavom podržao politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Kosovu.

„Reč je o ličnom stavu poslanika Stevanovića, a ne stavu Dosta je bilo“, piše u saopštenju.

Poslanik Stevanović je u sredu izjavio da najava Srpske liste da će sama formirati Zajednicu srpskih opština na Kosovu govori o tome da su ljudi zabrinuti i rešeni da do kraja sprovedu Briselski sporazum.

On je rekao da je već upućen poziv za dalji dijalog Beograda i Prištine koji „nema alternativu”. “Kao što naša država kaže, mi ne nameravamo da vodimo nikakve sukobe, nego je dijalog najjače sredstvo“, rekao je Stevanović.

DJB u noćašnjem saopštenju piše da se „pojavljuju pojedinačna mišljenja da je potrebno promeniti politiku DJB u vezi s Kosovom i Metohijom, odnos prema Evropskoj uniji koja zarad kratkoročnih interesa zatvara oči pred autokratijom u Srbiji, kao i odnos prema strankama i političkim organizacijama bivše vlasti“.

DJB objašnjava da je osnov politike pokreta „borba protiv partokratije, partijskog zapošljavanja i korupcije, kao i spoljna politika koja je okrenuta zaštiti istinskih interesa Srbije, a ne dodvornička politika kolonizacije Srbije“.

„Briselski dijalog u potpunosti ignoriše ljudska prava nealbanskog stanovništva na KiM, imovinska prava fizičkih i pravnih lica, prava na istinsku autonomiju, pitanja kulturne baštine Srbije i druge civilizacijske vrednosti koje se grubo krše na KiM“, ocenio je DJB.

DJB ocenjuje i da je hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici „očigledno dogovoreno i režirano“, i dodaje da je Srpska lista morala da napusti Vladu Kosova još posle ubistva Olivera Ivanovića.

“Umesto nastavka prenemaganja i pozorišnih predstava, zahtevamo da se otkriju nalogodavci i izvršioci ovog političkog ubistva“, poručuje DJB.