Ćulibrk: Nismo normalni, tvrdimo da je voda suva i kamen mek

Vesti 29. mar 201810:34 > 10:37
N1

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenio je u Novom danu TV N1 da u Srbiji imamo šizofrenu situaciju da tvrdimo da smo na evropskom putu, a predsednik Aleksandar Vučić razgovara sa Putinom i Lukašenkom. Mi nismo normalni, ovde stvari ne mogu racionalno da se objasne, smatra on.

Ćulibrk se u Novom danu TV N1 osvrnuo na telefonski razgovor predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, posle hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ocenjujući da je predsednik Rusije sigurno u pravu kada govori o odnosima Beograda i Moskve, jer Srbija ne samo da je ključni, već i jedini partner Rusije u Evropi.

“Imamo potpuno šizofrenu situaciju da tvrdimo da smo na evropskom putu, a Vučić razgovara sa Putinom i (predsednikom Belorusije Aleksanrom) Lukašenkom”, primetio je Ćulibrk.

Podsetio je i da Srbija ima čak 65 odsto spoljnotrgovinske razmne sa EU i još 25 odsto sa zemljama CEFTA koje su na putu ka Uniji, dok izvoz u Rusiju čini maksimalno sedam odsto. Pritom je, kako dodaje, najviše stranih investicija sa Zapada, a najviše donacija sa Zapada i iz Japana, ali je sve to, kako kaže, nebitno, jer će dve trećine građana reći da je Rusija najveći investitor i donator u Srbiji.

“Ne znam da li je to neznanje ili podsvest. Nikoga ne interesuje šta je stvarnost, stvarnost odudara od onoga što ljudi misle i što im se servira”, naveo je glavni urednik NIN-a.

Smatra i da pošto je očito da su SAD već uključene u dijalog o Kosovu, Srbija pokušava da nađe balans time što bi pridobila bar Rusiju, ali da mu se čini da se na taj način samo komplikuje situacija i pregovori odlažu.

“Nama treba pet, šest godina da se bavimo važnim pitanjem za državu (Kosovom), da bi predsednik nedavno, po povratku iz SAD, rekao da je razočaran jer nije očekivao takav stav Zapada. Pitajte običnog građanina da li je očekivao takav stav Zapada. Da, očekivao je”, ističe Ćulibrk.

Teško je bilo izdvojiti samo 50 Vučićevih neistina

Kaže i da je NIN u poslednjem broju, u saradnji sa Istinomerom, objavio istraživanje “50 neistina Aleksandra Vučića”, i da je bilo teško napraviti selekciju i izdvojiti samo 50, ali da uprkos tome građani i dalje veruju predsedniku, što pokazuju i nedavni izbori u Smederevkoj Palanci, gde je Srpska napredna stranka osvojila dvotrećinsku većinu.

Ćulibrk je u novom NIN-u objavio i uvodnik pod naslovom “Stvarno nenormalna Srbija”, u kojem između ostalog navodi: “Šta može biti normalno u zemlji u kojoj normalan rad parlamenta opsturiše vlast, a država koja je smanjila plate i penzije sa 9,5 miliona evra časti nemačku firmu (Kontinental) čiji je godišnji prihod za osam milijardi veći od srpskog BDP-a.”

Objašnjava i da se 500 stručnjaka koji su potrebni Kontinentalu ne nalazi na birou, već trenutno rade u domaćim kompanijama.

“Upropastićemo 100 domaćih firmi u kojima radi po pet tih stručnjaka, samo da pređu iz srpske u nemačku kompaniju. Gušimo sopstvene firme”, upzorio je on.

Srbija će opet dobiri negativnu ocenu GRECO

Uveren je i da će telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije), u oktobru ponovo dati negativnu ocenu Srbiji, jer ništa nije urađeno da rad parlamenta postane transparentniji.

Ćulibrk dodaje i da na sajtu Ministarstva pravde stoji da Srbija ubrzo ispunjava preporuke GRECO, sa sve linkom na ocene tog tela Saveta Evrope u kojima eksplicitno stoji da Srbija nije primenila na zadovoljavajući način nijednu od 13 datih preporuka.

“Mi smo bolesni, mi nismo normalni. Što kaže Milan Knežević – mi tvdimo da je voda suva i da je kamen mek”, naveo je Ćulibrk i podsetio da je i Slobodan Milošević dobijao izbore 1993. godine kada su plate bile pet maraka, a penzije dve marke.

“Ne vredi, ovde stvari ne mogu racionalno da se objasne”, ocenio je glavni urednik NIN-a i dodao da je jedna od poslanica naprednjaka čiji je “besmislen amandman” odbijen rekla da se povodom toga oseća sasvim normalno, ali da se on lično oseća nenormalno, kao i svi normalani ljudi.