Vučić: Razgovaraćemo s Prištinom, ali niko ne zna kako

Vesti 29. mar 201814:26 > 14:53
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko ne zna kako će u budućnosti izgledati razgovori Beograda i Prištine, ali da će ih sigurno biti.

„Postavlja se pitanje da li ćemo posle ovoga razgovarati, razgovaraćemo, a kako, niko ne zna kako. Kako ja da gledam (predsednika Kosova Hašima) Tačija i ove koji su naredili prebijanje Marka Đurića“, rekao je Vučić i dodao da je međunarodnim zvaničnicima rekao da „puste malo vremena da prođe, pa da će videti“.

On je rekao da se postavlja pitanje poverenja između Beograda i Prištine i dodao da on zna da su hapšenje Đurića naredili Tači i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

„Sačuvaćemo mir, a šta ćemo dalje, ni sam ne znam šta bih vam rekao“, rekao je Vučić.

On je rekao da, suštinski, prištinski zvaničnici ne žele Zajednicu srpskih opština, da žele da ona bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, koji bi ZSO sveo na nivo nevladine organizacije.

„To treba da bude NVO čiji će članovi moći da žvaću žvake kad im dozvole Tači i Haradinaj“, rekao je Vučić.

„Ne razumem kritike zbog preletanja aviona preko Preševa“

Vučić je rekao i da ne razume kritike zbog preletanja aviona preko Preševa, navodeći da će avioni Vojske Srbije da lete po čitavom njenom vazdušnom prostoru.

„Strašna stvar ako je leteo Orao. A, koga je taj Orao pretukao“, upitao je Vučić i dodao da su Srbi izgleda krivi „što su živi“ i „što su Srbi“.

Vučić je rekao da ga ne interesuje što će „pola medija i pola javnosti“ da ga napada što Srbija „ima vojsku i što ta vojska ide po svojoj teritoriji“.

On je rekao da su ga od jutros kritikovali zbog čega razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da je njegov odgovor da će razgovarati sa svima, kao i da će danas ragovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Moj posao je da štitim Srbiju i ne zanima me odakle ko dolazi“, rekao je Vučić.

„Srbija više voli da sama upravlja svojom zemljom i bude svoj na svome“

Vučić je rekao da nema ništa protiv da bilo ko, a naročito susedne zemlje, brinu o svojoj bezbednosti.

Upitan o kupovini naoružanja u Hrvatskoj, Vučić je novinarima na poligonu Pasuljanske livade rekao da je Hrvarska članica NATO, koji je veliki, a da Srbija više voli da sama upravlja svojom zemljom i bude „svoj na svome“.

„Zato se trudimo da imamo jaču vojsku nego što smo imali… Ljudi ne treba da brinu u Srbiji. Imaćemo armiju da zaštitimo svoju zemlju, sačuvamo slobodu i budemo svoj na svome“, rekao je Vučić.

On je rekao da Hrvatskoj želi „dobru opremljenost“.

Tanjug/Dimitrije Goll

Oružje ranije određeno za uništenje sada obnovljeno

Predsednik Srbijeizjavio je da je na današnjoj vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama korišćeno i oruđe i oružje koja je ranije bilo određno za uništenje, ali su im u poslednje vreme obnovljeni resursi.

Obraćajući se novinarima posle vežbe, održane u istočnoj Srbiji, Vučić je kazao da je neko iz prethodne vlasti obećao da će sredstva poput borbenih oklopnih vozila POLO M-83 biti uništena, ali se danas videlo kako ta sredstva dejstvuju.

„To je trebalo da uništimo jer je to neko obećao. Mi to nismo uništili, šta me briga šta su drugi obećavali“, kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je današnja vežba u kojoj je učestvovalo 900 pripadnika 4. brigade Kopnene vojske i Specijalne brigade, bila veoma uspešna, a učestvovali su i avioni tipa „Orao“ u izviđačkoj i bombarderskoj varijanti.

„Danas imamo sedam Orlova u resursu, a uskoro očekujem da ih imamo svih 12. Mi smo mala zemlja koja nije u blokovima, već želi da sačuva svoju slobodu i suverenitet, zato morate imati snažnu, efikasnu armiju i zato ćemu ulagati u nju“, kazao je Vučić navodeći da će akcenat ove godine biti na poboljšanju položaja pripadnika VS sa najnižim primanjima.

Komentarišući prelete aviona VS nad Preševom, Vučić je kazao da će avioni leteti „svuda po vazdušnom prostoru Srbije, gde i kako odredi komanda Vojske Srbije“.

„Šta hoćete, da ne letimo, da ukinemo sebi pravo na vazdušni prostor? Ima naši avioni da se kreću svuda po vazdušnom prostoru Srbije!“, kazao je Vučić.

Tanjug/Dimitrije Goll