Novosti: Rusija će u UN ukazati na propuste Euleksa i Kfora

Vesti 30. mar 201808:17 > 08:23
Izvor: Tanjug/AP//Visar Kryeziu

Predstavnici Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), Evropskoj uniji, NATO i OEBS-u dobili su instrukcije da nadležnima u tim organizacijama izraze zabrinutost povodom događaja u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pišu Večernje novosti.

List navodi da su predstavnici Rusije dobili zadatak da nadležnima ukažu na propuste Kfora i Euleksa, čiji je zadatak očuvanje reda i mira u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.  

Prema neimenovanim diplomatskim izvorima Novosti, ova mera je prva konkretna posledica telefonskog razgovora predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.  

Pripadnici ROSU u ponedeljak su upali u zgradu Mitrovačkog dvora u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je bio organizovan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uhapsili Marka Đurića koji je potom saslušan kod prekršajnog sudiju u Prištini i proteran u centralnu Srbiju.  

Prilikom hapšenja Đurića pripadnici specijalne jedinice bacali su šok bombe i suzavac, a tom prilikom su povređeni građani koji su se nalazili u Mitrovačkom dvoru i ispred njega.