Od PS Saveta Evrope tražena osuda incidenta u K. Mitrovici

Vesti 04. apr 201816:38 > 16:50
Izvor: Tanjug/AP//Visar Kryeziu

Šef Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE) Aleksandra Tomić izrazila je protest zbog izostanka bilo kakave reakcije Parlamentarne skupštine i drugih tela SE na nedavne nemile scene i incidente na Kosovu i Metohiji.

Tomić je uputila zvanična pisma najvišim funkcionerima PS Saveta Evrope i instancama u Parlamentarnoj skupštini koja se bave Kosovom i Metohijom i Srbijom, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Pisma su upućena predsedniku Mikeleu Nikoletiju, predsednici Političkog Komiteta, Riji Omen-Rujten, predsedniku Monitoring komitetu, Rodžeru Gejlu, izvestiocima za Srbiju, Samadu Seidovu i Mariji Guzenini, kao i izvestiocu za Kosovo i Metohiju Pedru Roki.

U pismima je traženo da se osude incidenti u kojima su povređene 32 osobe, među kojima su bili građani Kosovske Mitrovice, novinari i zvaničnici Srbije i predstavnici srpske manjine u organima Prištine, uključujući i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji je posle toga priveden, odveden u Prištinu i zadržan.

Visoki zvaničnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope su informisani da su uniformisana lica naoružana dugim cevima napali miran skup, sastanak, čiji je cilj bio razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

„U incidentu je postojala jedna strana u sukobu, i to naoružana dugim cevima koja je nasrnula na mirne i nenaoružane srpske građane koji nisu pružali nikakav otpor“, navela je Tomić.

„Sa žaljenjem mogu da konstatujem da se o ovom divljačkom napadu ćuti u evropskim institucijama, čija je svrha upravo zaštita ljudskih prava, što nije bio slučaj kada je voz iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu“, naglasila je ona.

„Naša delegacija planira da o ovom incidentu upozna i druge visoke zvaničnike i članove delegacija PS Saveta Evrope na predstojećem Aprilskom zasedanju PS Saveta Evrope, koje će se održati u Strazburu, od 23-27. aprila“, najavila je Tomić.