
Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar, obeležavaju Veliki petak. To je dan kada se, prema tradiciji, farbaju jaja i kada se građani pripremaju za Uskrs.
Na beogradskoj pijaci "Zeleni venac" tezge pune. Na Veliki petak ne izostaju ni uskršnje đakonije. Pored svežih jaja, u ponudi za kupce i ofarbana, koja po komadu koštaju 50 dinara.
"Ali dobro, mi to na smederevcu kuvamo, s kraja šporeta i polako na tihoj vatri se sva kuvaju tako da ne pucaju, ja mislim od 1000 komada samo je 10 puklo", kaže prodavačica Gorica Marković.
Oni koji su na pijacu došli da kupe namirnice, kažu da uskršnja jaja, ipak ukrašavaju po svom receptu.
"Lukovina, kora orahova sa prirodnim bojama", priča nam jedan građanin.
"Crvena, žuta, plava, ljubičasta sve, ali ja ih prethodno crtam sa voskom pčelinjim", dodaje jedna sugrađanka.
Prema tradiciji, jaja se najčešće farbaju u crvenu boju koja simbolizuje Hristovu krv. A za ostala, šarena, koriste se boje za jaja i nalepnice.
Čuvarkuća je prvo ofarbano jaje, jer kako mu i ime kaže, čuva kuću i ukućane, i u svakom domaćinstvu bi trebalo da ostane godinu dana.
Uoču Uskrsa, cene proizvoda na tezgama, prema oceni prodavaca, su niže. Međutim, kažu da uprkos tome prodajom nisu zadovoljni.
"Narod nema pare da kupuje, po pet dinara prodajem, ali slabo ide", kaže jedna prodavačica.
"Kupovna moć je mnogo opala i nema, samo se kupuje ono što je neophodno", dodaje druga.
Upravo zbog toga, građani koji slave kažu da praznike dočekuju skromno. Pojedini koje smo sreli kažu da im je pijac skupa.
"Što se tiče jaja, ja sam ugrabila ona od 8 dinara, oni pričaju da su jeftina, ne, ni malo nisu jeftina - 13 dinara jaje, pa molim vas, ko to može da priušti", navodi jedna građanka.
"Pijaca je, ipak, jeftinija u odnosu na samoposluge, može lepo da se prođe i sa 1000 dinara", kaže druga.
"Rotkvice su bile tri veze za 100 dinara, sad je jedna veza 50, digli su, ali šta ćemo", dodaje treća.
Inače, Veliki petak je dan kada je, po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti. U hrišćanstvu se taj dan smatra najtužnijim i posti se.
Za one koji vole ribu u frižiderima ribarnica dve ponude - rečna i morska.
"Imamo dosta posla, gužva je jutros od sedam bukvalno. Najviše kupuju šarana, soma svežeg i pastrmku, a od zaleđene oslić i skušu, to je nešto što najviše ide", priča nam Dragan Tošić iz ribarnice.
Da su pripreme uoči Uksrsa uveliko počele, kao i odmaranje u slobodnim danima, pokazuje i to da na beogradskim ulicama nema gužvi. Inače, u Srbiji su neradni dani sve do utorka.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare