Šef Kosovske obaveštajne službe podneo ostavku

Vesti 10. apr 201818:34 > 18:38
N1

Šef Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Driton Gaši podneo je ostavku koju je od njega zatražio premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potvrđeno je iz Vlade Kosova.

Haradinaj je zatražio ostavku Gašija i ministara unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja, pošto ga nisu informisali o hapšenju i deportaciji šest turskih državljana koje vlasti u toj zemlji optužuju za terorizam.

Direktora KOA imenuju i razrešavaju zajedničkom odlukom predsednik i premijer Kosova.

Istovremeno su prištinski mediji javili da je Državno tužilaštvo Kosova, odnosno Specijalno tužilaštvo započelo istragu protiv Gašija i Sefaja zbog deportacije turskih državljana.

Skupština Kosova prošle nedelje odlučila je da formira parlamentarnu istražnu komisiju koja ima zadatak da rasvetli sve okolnosti pritvaranja i proterivanja šest turskih državljana.

 Skupština od nadležnih organa zahteva dostavljanje informacija o ovom događaju.

Istragu su zahtevali predstavnici vlasti i opozicije koji traže utvrđivanje odgovornosti za slučaj koji je uzburkao kosovsku javnost, odnose između Turske i Kosova i doprineo stvaranju novih sumnji medjunarodnih zvaničnika i organizacija u ostvarivanje zakonitosti.

U četvrtak, 29. marta Policija Kosova pritvorila je po nalogu Kosovske obaveštajne agencije i avionom turske obaveštajne službe deportovala šest prosvetnih radnika koji su radili u obrazovnim institucijama na Kosovu.

Oni su deportovani jer ih Ankara sumnjiči da su pripadnici pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa u egzilu Fetulah Gulen, optužen za neuspeli puč 2016. godine.