Milivojević: Vučić očekuje apsolutnu podršku za sve

Vesti 12. apr 201811:25 > 11:28
N1

Analitičar Cvjetin Milivojević rekao je referendum moguće rešenje za pitanje Kosova i da iz rezultata referenduma treba crpiti moguće rešenje. Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, rekla je da je manevarski prostor za pregovore sužen, kao i da je status kvo po pitanju Kosova neodrživ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. To je drugi sastanak u veoma kratkom roku, jer su prethodni put razgovarali 27. febuara takođe u Berlinu. Iz nemačke vlade kažu da će tokom susreta biti razmatrani „bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomske teme“. Beogradska štampa navodi da će poseban akcenat biti na temi Kosova i u trenutku u kojem su odnosi Beograda i Prištine na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Aleksandra Joksimović rekla je u Novom danu da je prethodni susret Vučića i Merkel bio u funkciji podrške Vučiću za prethodne izbore, dok se sada očekuje ubrzanje određenih odluka u neposrednoj budućnosti jer će Nemačka značajno uticati na sadržaj teksta pravnoobaezujućeg sporazuma. „Očekujem da će to biti jedna od važnijih tema. Bez razgovora sa Nemačkom, nemoguće je doći do adektvatnog rešenja“, smatra Joksimović.

Cvjetin Milivojević rekao je da Nemačka nikada nije tajila šta očekuje od Srbije, ni u vreme Tadića, ni po dolasku Vučića na vlast. „To što je Vučić obmanjivao građane Srbije oko toga šta Nemačka zahteva od Srbije nije probem Nemačke nego Srbije“, kazao je on.

Ne se može tako igrati, kaže – na jednoj strani igrate se nesvarstavanja, vojne neutralnosti, a na drugoj EU nema alternativu. „To je potpuni nonsens, manjak vizionarstva, slažem se da je EU prioritet, ali ne može nešto da nema aletrnativu, šta ako vas EU neće osim ako ne učinite sve što od vas traži. Čovek koji vodi samoubilačku avanturu očekuje da za sve što kaže dobije apsolutnu podrsku“, dodao je.

Srbiji je u interesu da se ovo pitanje brže reši, a Kosovu nije, interesi su različiti, dodala je Joksimović. Ona je rekla i da je manevarski prostor sužen i svaki dan sve uži zbog napetosti na svetskom planu.

Milivojević je rekao da nije misija države da ispunjava ciljeve druge države, bilo da se ona zove Nemačka, Rusija, SAD.

„Ne postoji nijedna država, nijedno reprezentativno telo, predsednik države, vlade, a koji smatra da je važniji neki sporazum, koji je pritom samo parafiran, od Ustava, niti da je njen ustav manje važan od jednog dela njene teritorije“, kazao je Milivojević.

On je rekao i da ako Kosovo kao država poštuje svoj Ustav, da to čovek sa strane treba da ceni.

„Možemo reći da je nama cilj da pregovori budu ubrzani, ali kako da rešimo pitanje Kosova. Ako je stav da treba da odustanemo do njega, idite na referendum, recite to je naš stav. Slažem se da je ubrzavanje svakako potrebno, rešavanje svakako, ali ne rešavanje po svaku cenu“, kazao je on.

Joksimović je rekla da je važno znati šta su posledice neke odluke i da je status kvo po pitanju Kosova neodrživ. „Ili će biti napravljen značajan prodor napred, i okrenućemo se demokratskoj stabilizaciji i ekonomskom napretku, ili nećemo imati zamrznuti konflikt, nego će se napetost rasti…“, kazala je.

Joksimović je rekla i da se mnogo govori o modelu dve Nemačke, a da li će to biti finalno rešenje, ne znam.

Milivojević je istakao da građane Srbije treba obavestiti o dogovoru za rešenje pitanja Kosova.

„Šta znači put koji nema alternativu? EU nije samo Nemačka i Federika Mogerini.. niti samo onaj igrokaz koji gledamo gde pregovara jedan protiv dvojice. EU je mnogo šire, a ne samo ono što misli Angela Merkel. Ako smo već dozvolili sebi da te pregovore izmestimo iz UN u EU, onde trbea makar da se izborimo za pravo da tu bude i neka od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo“, kazao je on.

Milivojević je ocenio da je referendum moguće rešenje i da iz rezultata referenduma treba crpiti ideje za rešenje.

„Pitajte građane šta misle, a znate šta misle, i odakle vam pravo da to drugačije tumacite“, zaključio je on.