Đurić: Preteći tonovi i neistine neimenovanih iz NATO

Vesti 15. apr 201813:57 > 15:35
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije negirala je navode iz NATO-a da direktor Kancelarije Marko Đurić nije uvažio propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova posle čega je uhapšen. Đurić je ocenio da su "preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a nastavak nasilja" koje je nad Srbima s Kosova sprovedeno pre dve nedelje.

Đurić kaže da je „nedopustivo mešanje“ u demokratske procese i nastojanja da se sukobi na Zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem.

„Mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije jeste, najblaže rečeno, neprimereno“, naveo je Đurić.

On je rekao da bi NATO, umesto što pokušava da se meša u političke procese u demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se bolje stara o onome što je u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

„Mi, srećom, još ne živimo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu u kome će našim životima upravljaviti nekakva globalna vojna hunta i nadam se da u takvom svetu nikada nećemo ni živeti. Samo u takvom svetu bi poruke kakve smo danas imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom“, reo je Đurić.

Đurić je u saopštenju pitao NATO „kakva je svrha laži da je prekršena procedura“ navodima da je najava njegovog odlaska na Kosovo poslata posle radnog vremena u 17 časova, iako je, kako je dodao „poslata u 9.44 sati, kao što se može videti iz zvanične korespondencije“.

Đurić je u saopštenju naveo da „Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a“ i da i „nema tog ‘anonimnog izvora’ koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišnjem političkom i diplomatskom procesu“.

„Pitam NATO gde je uostalom bio pet godina, koliko zahvaljujući Prištini kasni sprovođenje dela Prvog briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, i od kada je tumačenje međunarodnih sporazuma i vršenje pritisaka da se oni izmene u mandatu te alijanse? Naravno da to nije u mandatu NATO-a, ali je zato u mandatu NATO-a održavanje poretka uspostavljenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj nema takozvanog nezavisnog Kosova za koje lobira anonimni izvor iz Brisela“, naveo je Đurić.

On je dodao da će „naravno“ Zajednica srpskih opština biti finansirana i iz Beograda, jer to je jedan od ishoda briselskog dijaloga.

„Citiraću tačku 17d sporazuma sa Prištinom, u kojoj se navodi da će Zajednica srpskih opština, između ostalog, biti finansirana iz: ‘priloga, bespovratnih zajmova, donacija, kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunaroodnih, kao i iz Republike Srbije'“, navodi se u saopštenju Đurića.

Kancelarija za KiM: Zlonamerna dezinformacija

Kancalarija za Kosovo i Metohiju je navela da ako je „Betina informacija autentični stav NATO-a, onda ona predstavlja zlonamernu dezinformaciju i dodatno svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti“.

„Činjenice u vezi sa odlascima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u našu južnu pokrajinu su toliko lako proverljive da je gotovo neverovatno da bi se neko iz NATO-a usudio da izmišljajući fakte javno laže i opravdava nasilje maskiranih bandita Prištine nad golorukim srpskim narodom“, navodi se u saopštenju zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva.

U saopštenju se navodi da se u pisanoj korespondenciji u skladu sa Sporazumom o posetama zvaničnika jasno vidi da je informacija o odlasku Đurića u Kosovsku Mitrovicu upućena „u petak, 23. marta, u 9.44 sati prepodne, a ne po završetku radnog vremena, kako tvrdi navodni izvor iz NATO-a“.

„Zato smatram da je izjava o navodnom zakasnelom obaveštenju o odlasku Marka Đurića na Kosovo i Metohiju, koju je nekakav neimenovani zvaničnik NATO dao agenciji Beta, ili izmišljena, ili je možda uopšte nije dao neko iz Brisela već izvor iz Donjeg Prekaza“, rekao je Kozarev.

On je upitao i zašto bi neko ko govori istinu bio citiran kao neimenovani izvor, „jer anonimni izvor je najčešće eufemizam za laž i spinovanje, a oni koji u ovako osetljivim stvarima sebi dozvoljavaju da zbunjuju javnost isfabrikovanim rekla-kazala informacijama takodje nisu bez krivice“.

Beta je u sedištu NATO zatražila sagovornike da kažu zašto su puškama naoružani kosovski policajci upali na miran skup kosovskih Srba i brutalno postupali prema Đuriću, pregovaraču u dijalogu s kojim predstavnici Prištine ponovo treba da sednu za pregovarački sto, a samo dva policajca su mogla prići i reći mu da mora da napusti Kosovo jer je tamo, prema vlastima u Prištini, došao ilegalno.

Zvaničnik upućen neposredno u zbivanja na Kosovu rekao je da „prvo Đurić nije poštovao nužnu proceduru jer je poslao zahtev (vlastima u Prištini) posle 17 časova u petak, dakle kad kancelarije više ne rade, a spisak ljudi u njegovoj pratnji je bio nepotpun i za kosovske Albance to je značilo da postupak nije ispoštovan“.