Šešelj: Srbija morala da osudi vazdušne napade na Siriju

Vesti 16. apr 201812:53 > 12:58
N1

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da je Srbija morala da se opredeli i osudi vazdušne napade na Siriju i sirijski narod, jer su oni osudili agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Šešelj je u Narodnoj skupštini Srbije kazao da je narod Sirije uvek bio prijateljski narod sa srpskim i da zato Srbija mora biti solidarna sa njima.  

„Sirijski predsednik i sirijski narod su žestoko osudili agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. „Dosmanlijski“ režim je zaveo sankcije Siriji i mi nikada nismo zvanično čuli da su te sankcije i ukinuli i tražimo, ako nisu, da se ukinu. Nama je sirijski narod prijateljski narod, uvek je bio i mi moramo biti solidarni sa njim“, kazao je lider radikala.  

On je dodao da SRS srdačno čestita sirijskom narodu i predsedniku Bašaru el Asadu na „velikoj pobedi protiv agresorskih zapadnih sila Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske“.  

„Zapadnjačke sile su pretile, pa moljakale da bar malo spasu obraz. Unapred su najavile gde će da istresu svoje rakete, a nijedna nije pogodila cilj. Porušeno je nekoliko zgrada, niko nije ubijen i nijedno skladište hemijskog oružja nisu uništili, jer ga nije ni bilo“, ocenio je on.  

Šešelj je dodao da je veliki uspeh sirijske vojske to što je oborila 71 od ukupno 105 krstarećih raketa.  

„Na snimcima se videlo kako te rakete eksplodiraju u vazduhu, da li je bilo 71 ili 65, nije bitno, više od pola je oboreno starim sovjetskim naoružanjem“, kazao je Šešelj i dodao da je dobro što nije bilo „žestokog uzvraćanja“ ni Rusa ni Sirijaca.

„Treba dati upozorenje zapadnim silama da se više ne igraju sa takvim stvarima. Američki zubi su napokon polomljeni, Amerika nigde ne može efektivnu vojnu intervenciju da izvede ako joj se suprotstavlja Rusija ili Kina. Pretili su oko Severne Koreje pa odustali, oko Sirije, pa odustali“, istakao je Šešelj.

O „treniranju tokom vikenda“ i „razbijanju njuške“ 

On je u Skupštini Srbije kazao da je došao da održi konferenciju za novinare da bi „video da li će ga danas neko javno nazvati ‘ratnim zločincem’, da mu odmah njušku razbije“.  

„Evo nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se neko usudio da to uradi. Niko, jer odmah njuška pukne ko od šale“, kazao je on i dodao da je „trenirao tokom vikenda“.