Dačić: Očekujem pritiske iz EU oko Rusije

Vesti 16. apr 201813:55 > 14:39
Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje pritiske iz Evropske unije na Srbiju da promeni stav u odnosu na Rusiju.

„Očekujemo da postoji konstantno jedna vrsta nametanja obaveze da mi moramo, mnogo ranije nego što bi pristupili članstvu u Uniju, da usaglašavamo u potpunosti našu spoljnu politiku“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.  

Dačić je naveo da Evropska unija danas vrši pritisak na Srbiju da mora da se pridruži merama, između ostalog i restriktivnim merama prema Rusiji, ali i prema drugim državama.  

„Mi prema prijateljima ne možemo da se ophodimo na takav način“, rekao je šef srpske diplomatije i dodao da to ne bi bilo u skladu s nacionalnim i državnim interesima.  

On je rekao da ne bi bilo ni moralno ni politički ispravno da Srbija s jedne strane traži podršku zemalja u vezi s Kosovom, a da s druge strane da se pridružuje restriktivnim merama i sankcijama protiv njih.

Još nema odluke ko iz Srbije ide na samit u Sofiji

Dačić je rekao da još nije doneta odluka ko će iz Srbije učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji.

„Do sada nije, koliko sam upoznat, doneta odluka ko (iz Srbije) će učestvovati ma samitu u Sofiji“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.Ministar je rekao da to pitanje treba uputiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić budući da je reč o sastanku šefova država i vlada.

„Pitaćemo NATO da li je stav o Đuriću zvaničan“

Ministar spoljnih poslova izjavio je da će od šefa misije Srbije pri NATO tražiti da pita da li postoji zvanično reagovanje da direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije uvažio propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova posle čega je uhapšen.

Ako je to stvarno zvanična izjava, a ne samo medijski napisi, „onda je to princip simetrije krivice“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu dodajući da je Srbija poštovala proceduru.

Zvaničnici u sedištu NATO rekli su agenciji Beta da Đurić nije poštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova gde je potom uhapšen, što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kasnije negirala. 

Izvori u NATO rekli su takođe da je prilikom Đurićevog hapšenja kosovski predsednik Hašim Tači na sever Kosova poslao policiju bez odobrenja Kfora. 

Dačić je rekao da je ranije garantovano da oružanim snagama neće biti dopušteno da bez odobrenja Kfora idu na sever Kosova i dodao da takvog odobrenja nije bilo.

„Za Haradinajevu izjavu pitati Mogerini“

Dačić je rekao da ne zna da li je tačno da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj Preševo i Bujanovac nazvao „istočnim Kosovom“, ali i dodao da to ne bi bilo ništa novo.

„Ne znam šta je on rekao na albanskom jeziku, ali to ne bi bilo prvi put da upotrebljavaju te termine… to su sve njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da samo onaj ko to ne želi da vidi ne reaguje i da bi sada visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini „trebalo pitati kako to da Haradinaj govori o istočnom Kosovu“.

Haradinaj je juče u selu Žegovac kod Gnjilana navodno rekao da će auto-putem Priština-Gnjilane-Belo brdo, koji je počeo da se gradi, biti povezana „Anamorava“ (Kosovsko pomoravlje) sa „istočnim Kosovom“ (Opštine Preševo i Bujanovac).

„Ništa se neće menjati u odnosima sa Crnom Gorom“

Ministar spoljnih poslova Srbije čestitao je kandidatu crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću na pobedi na predsedničkim izborima, uz ocenu da Srbija i Crna Gora treba pre svega da se usredsrede na bilateralna, a ne globalna pitanja.

„Pošto je reč o istoj partiji neće se ništa menjati u našim odnosima“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, posle sastanka s državnim sekretarom za spoljne poslove San Marina Nikolom Rencijem.

Dačića je rekao da odnosi Srbije i Crne Gore treba da budu što sadržajniji i treba pre svega da se bave bilateralnim pitanjima koja su važna za srpski i crnogorski narod, a ne globalnim temama.

„Treba se usredsrediti na praktično rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je Dačić.

Đukanović je pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa 54 odsto osvojenih glasova, pokazuju preliminarni podaci Državne izborne komisije.