Gojković o pretnjama Jerkov: Nisam bila u sali, nisam videla

Vesti 18. apr 201809:32 > 09:32
N1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, povodom pretnji i vređanja poslanice Demokratske stranke (DS) Aleksandre Jerkov, da ne podržava ni verbalno ni fizičko nasilje u parlamentu ali da ne može da komentariše stvari koje nije videla, jer nije bila u skupštinskoj sali.

U izjavi za Televiziju „Prva“, Maja Gojković je rekla da je i sama bila žrtva verbalnih pretnji pa i fizičkih napada poslanika opozicije i da je tada poslanica Jerkov svoje komentare počinjala rečenicom: „Ako se tako nešto desilo…“.

 „Poslednji put sam napadnuta pre nekoliko dana kada mi se poslanik Socijaldemokratske stranke obratio rečima: ‘Šta je, bre, ćorava’… Fizički sam napadnuta u svom kabinetu kada nijedna poslanik opozicije nije našao za shodno da osudi nasilničko ponašanje, pa je čak i poslanica Jerkov govorila: ‘Ako se to uopšte i dogodilo’. Kada ne osudite nešto što se očigledno desilo, otvarate vrata da se to nastavi“, rekla je predsednica parlamenta.

Maja Gojković je dodala da je, kada je ušla u salu, primetila da je bilo verbalnog dobacivanja, zbog čega je napravila pauzu ali da ne može da pruži svoju ocenu događaja jer tada nije bila u sali.

„Učiniću sve da poslanici shvate da su ovde zbog svojih glasača i da bi ih zastupali, raspravljali o zakonima i ne bi li građanima život izgledao bolji. Fizički obračuni se sankcionišu po Poslovniku, ali toga nije bilo i nadam se da neće ni biti. Ali u svim parlamentima se dešavaju nemile scene. Pre tri-četiri dana sličan događaj se desio u francuskom parlamentu…“, rekla je ona.

Poslanici Srpske radikalne stranke u utorak su u skupštinskoj sali okružili i vređali poslanicu DS Aleksandru Jerkov jer je njihovog lidera Vojislava Šešelja nazvala osuđenim ratnim zločincem i pozvala ga da ispuni svoju pretnju da će razbiti njušku svakome ko ga tako nazove.

Šešelj je izjavio da radikali neće da tuku poslanicu Jerkov ali da će do kraja života da je nazivaju pogrdno.