Mihajlović: Svi da se uključe u borbu protiv nasilja

Vesti 18. apr 201813:05 > 13:09
Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da je 18 žena ubijeno od početka godine u porodičnom nasilju i istakla da je važno da se celo društvo okrene borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Celo društvo – i vlada, civilni sektor, mediji – treba da se uključi u borbu protiv nasilja. To nije samo pitanje jednog ministarstva, institucije ili jedne žene koja trpi nasilje. Važno je i da mediji ne izveštavaju senzacionalistički i tabloidno kada se nasilje desi, već da pričamo više o ovoj temi, da obrazujemo i muškarce i žene i da objašnjavamo šta proizilazi iz nasilničkog ponašanja“, istakla je Mihajlović, otvarajući konferenciju Pro-femina, u organizaciji magazina „Lepota&zdravlje“.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da iz nasilja nad ženama i decom proizilazi nasilno društvo, a da nasilno društvo ne vodi u bolju budućnost.

Kako se navodi u saopštenju, ona je ženama poručila da treba da se drže zajedno, da budu solidarnije i neguju jedinstvo krčeći put novim generacijama koje dolaze.

„Žene su pokazale da mogu da uspeju na mnogim pozicijama, ali nije bitan samo uspeh radi uspeha i da pojedinačno uživamo u njemu, već da pomognemo drugim ženama da uspeju, kako kroz zakone i politike, tako i kroz primere dobre prakse“, rekla je Mihajlović.