DS zatražio od odbora da pribavi snimke napada na Jerkov

Vesti 18. apr 201814:29 > 14:34
N1

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić zatražio je od Administrativnog odbora Skupštine Srbije da pribavi snimke kako bi se utvrdilo ko je sve opkolio i vređao u skupštinskoj sali poslanicu DS Aleksandru Jerkov i ko joj je ispisao uvredljive poruke. Predlog DS međutim, nije prihvaćen.

Predlog DS nije prihvaćen jer, kako je rekao predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović, odbor nije za to nadležan.

„Kakve ja veze imam sa tim? Kako ja kao predsednik Administrativnog odbora da obezbedim snimak, šta ja imam sa tim“, rekao je Martinović i dodao da je Poslovnikom tačno propisano šta su nadležnosti odbora.

Ćirić mu je rekao da nije ni očekivao da će izaći u susret i ukazao Martinoviću da odbor utvrđuje sankcije prema poslanicima koji se nedolično ponašaju.

On je istakao da je neophodno preduzeti najoštrije mere i kazne za poslanika ili poslanicu koja je sebi dozvoli da na doktorskoj disertaciji Aleksadre Jerkov ostavi uvredljivu poruku.

 Čirić je želeo da se dnevni red Administrativnog odbora dopuni tim zahtevom, ali njegov zahtev nije uvršten u dnevni red.

„Šta radi Administrativni odbor je propisano Poslovnikom. Sve što je u nadležnosti odbora ja ću da uradim, ali što nije, ja ne mogu tim zahtevima da izađem u susret. Ja nisam policajac, šta ja znam ko je nešto pisao“, rekao je Martinović.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović rekao je da je ponašanje prema Jerkov nedopustivo i da su pojedini poslanici morali biti sankcionisani još u sali, kao i da je morao biti sankcionisan Šešelj zbog pretnji da će „razbiti njuške“ onima koji govore o presudi izrečenoj protiv njega u Haškom tribunalu.

Radikali su na sednici rekli da ne beže od rasprave, ali da bi moralo da se raspravlja o dnevnom redu danas, odnosno popuni poslaničkih mandata, što njima nimalo nije lako, s obzirom da je na dnevnom redu konstatovanje novog poslanika radikala, koji dolazi na to mesto umesto Zorana Krasića koji je nedavno preminuo.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da Ćirić nije došao na sednicu na vreme i da zato nije ni mogao njegov zahtev za dopunu dnevnog reda da bude uvršten u dnevni red.

Odbor je inače Skupštini uputio predlog da konstatuje mandat poslaniku SRS Zoranu Despotoviću i mandat Nadi Kostić sa liste Dosta je bilo, a koja u parlament ulazi umesto Miloša Boškovića, koji je nedavno podneo ostavku i napustio taj pokret.