Handke, Mihalkov i Stoltenberg počasni građani Beograda

Vesti 25. feb 201512:10 > 12:18
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Austrijski pisac Peter Handke, ruski reditelj Nikita Mihalkov i norveški političar Torvald Stoltenberg izabrani su za počasne građane Beograda.

Njihovo imenovanje podržale su sve odborničke grupe, iako je Demokratska stranka imala nekoliko kritika.

Obrazlažući predlog za njihovo imenovanje gradski menadžer Goran Vesić istakao je da to na neki način predstavlja presedan i početak nove ere u oblasti dobijanja priznanja počasnog građanina Beograda jer su do sada, među 27 počasnih građana, bili političari i generali.

Vesić je podsetio da je politička Torvalda Stoltenberga na neki način počela je u Beogradu, gde je bio sekretar ambasade Kraljevine Norveške. „Njegova uloga u raspadu Jugoslavije je svima poznata, o našem narodu i zemlji nije govorio kroz šablone, već se trudio da nađe rešenje i zato je zaslužio poštovanje ljudi u sveti i Srbiji“, rekao je Vesić.

Gradski menadžer je naveo i da je Mihalkov svojim filmom “Sunčanica” afirmisao Beograd, dok je Handke zvanje počasnog građanina zaslužio jer decenijama podržava Srbiju „nezavisno ko je u njoj na vlasti“ i koji se kroz javne nastupe bori da se sazna pravo stanje na Kosovu i Metohiji.

DS: Imenovanja da se ne naljute ni ovi, ni oni

Odbornik DS-a Zoran Alimpić smatra da ni Mihalkov ni Handke nisu predloženi zbog svojih filmova i knjiga već zbog „hobija bavljenja politikom“, kao i da se Stoltenberg (čiji sin Jens trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara NATO-a) nalazi na suprotnom delu političkog spektra, zbog čega izgleda da se imenovanjem današnjih laureata pravi politička ravnoteža da se ne naljute „ni ovi, ni oni“.

Odbornica SNS-a Jasmina Mitrović Marić odbacila je kritike da je Stoltenberg izabran za počasnog građanina zarad uspostavljanja ravnoteže, i naglasila da bi trebalo da nas bude sramota što je za 60 godina samo 27 osoba izabrano za počasnog građanina.