Džihić: Šešelj anomalija "potrebna" za urušavanje parlamenta

Vesti 20. apr 201808:17 > 08:20
N1

Vedran Džihić, predavač Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan, kaže da ne postoji fundamentalna volja u Beogradu i Zagrebu da se napravi iskorak u odnosima i da će incidenata kakav je bio Šešeljev - i u budućnosti biti. Govoreći o pitanju Kosova, kaže da je jasno da do deljenja teritorije neće biti.

Šešelj je, a ne samo Šešelj, jedna anomalija u srpskoj skupštini koja je na neki način stvorena da bude potrebna, kaže gost Novog dana. On ocenjuje da je ta „anomalija potrebna jer imamo sistematsko narušavanje parlametarizma“, i sistematsko sužavanje svake racionalne debate u srpskoj skupštini.

Dodaje da u bilo kojoj normalnoj, parlamentarnoj demokratiji, osoba koja je osuđena za ratni zločin ne bi bila u parlamentu.

Ocenjuje da u najvećem srpskom zakonodavnom telu ne postoji politička kultura, već nekultura.

Narušava se sa Hrvatskom ono što se počelo graditi, dodaje. „Šešelj je duh koji se često priziva, a onda duhovi koji već tu rade ono što hoće i onda imamo kontraproduktivne efekte na sve ono što treba da bude racionalno“.

Smatra da je ovaj incident u Skupštini mogao da se spreči.

„U Srbiji su centri moći jasno definisani – na Andrićevom vencu, ne toliko u Vladi, i ne mogu da verujem da jedan tako dominantan centar moći ne može da minimira u ukloni ovakve nuspojave kao što je ispad Šešelja“, naveo je.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da on ne bi napustio Beograd da je bio u delegaciji Sabora, posle incidenta koji je izazvao lider Srpske radikalne stranke.

Džihić kaže da se slaže sa Mesićem. Ako postoji strateški cilj u Beogradu i Zagrebu da se ide ka normalizaciji odnosa, onda je Plenković trebalo da uputi protest, a da delegacija nastavi sa posetom, dodaje. Ocenjuje da, ipak, „imamo dve posade“ koje komuniciraju tako da ne žele da naprave iskorak ka istorijskom pomirenju dve države, koje se još nije desilo.

Podsetio je na napetosti i poruke iz Srbije i Hrvatske koje su upućivanje tokom migrantske krize 2015. Čini mi se da ne postoji fundamentalna volja i u Beogradu i u Zagrebu da se napravi iskorak, kaže.

Ocenjuje da hrvatski premijer Andrej Plenković „igra na klavijaturi“ i pokušava da smiri desnicu.

„Mislim da će se ovakve stvari, kao što je bilo sa Šešeljem, ponavljati i u budućnosti“, navodi.

„Kunemo se u EU, a ne činimo ništa da joj se suštinski približimo“

Govoreći o izveštaju EK kad su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, kaže da se politička igra na domaćoj sceni ponavlja od izveštaja do izveštaja, i da uvek imamo slične reakcije – vlast se brani i selektivno čita izveštaj. Jezik izveštaja je mnogo jasan, čak se čini jasniji nego i prethodni, naveo je gost N1.

„Savršeno je jasno da gotovo nijedna zemlja u regiji ne ispunjava suštinske pretpostavke za priključenje EU“, ističe.

Vladavina prava i sloboda medija jesu fundamenti demokratije, navodi Džihić dodajući da ako je tu ukazano na probleme, da to govori da Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo nisu zrela demokratska društva. 

Kunemo se u EU, a ne činimo ništa da se joj se suštinski približimo, kunemo se u demokratiju a činimo sve da uništimo demokratičnost društva, naglašava.

Komentarišući izjavu Makrona, koji je naveo da je nije trenutak za proširenje EU dok se dublje ne integriše i ne sprovede reforme, kaže da je ona jasna. EU je u procesu ponovne definicije i samodefinicije, ističe.

Trenutno u EU ne postoji apetit za proširenjem, kaže. Naveo je podatak da, prema istraživanju urađenom u Austriji, koja generalno nije protiv proširenja – 40 do 50 odsto ispitanih je protiv ulaska Srbije u EU.

U Austriji ne postoji ni 20 odsto stanovnika koji su za proces proširenja, prenosi.

Džihić naglašava da u javnom mnenju, u javnim debatama bilo koje zemlje članice ne postoji tema o proširenju. Ona se kratko pojavi kad se aktuelizuje pitanje širenja uticaja Rusije, ili džihadizma, dodaje.

„Neće biti podele Kosova“

Osvrćući se na pitanje Kosova, Džihić ocenjuje da je instrument dijaloga potpuno iscrpljen i da „više nije validan za bilo kakvu vrstu rešavanja kosovsko-srpskog pitanja“. Ulazi se u novu fazu, i čini se da su kockice veoma jasne – i da to, bar retorički, objašnjava nespavanje i nekonzumiranje hrane predsednika Srbije, dodaje.

Jasno je da je nezavisnost Kosova nešto nepovratno, iako u srpskoj javnosti postoji fikcija da mođe da dođe do reintegracije jednog dela, navodi gost N1.

To jasno Merkel i neki drugi komuniciraju Vučiću – da se neće desiti, naveo je.

„Čini mi se da je ova nervoza priprema za neko fundamentalno rešenje… Deljenja teritorije i razmene teritorija neće biti, to više nije na stolu, iako ministar Dačić to ponekad priziva“, kaže Džihić. 

Ocenjuje da bi možda moglo da bude racionalno rešenje „nemački model“ – Srbija da ne prizna Kosovo, ali da ne blokira pristup međunarodnim institucijama, a Kosovo da prihvati činjenicu da i Srbija ima legitimne interese na Kosovu i da se mora nešto učiniti da se zaštite prava Srba.

Celo gostovanje pogledajte u videu: