Vulin: Gašić odličan direktor BIA, imaće izuzetne rezultate

Vesti 25. apr 201815:52 > 15:53
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić odličan direktor te agencije i da je bio izuzetno dobar ministar odbrane.

Odgovarajući na kritike upućene na račun Gašića u popodnevnom delu skupštinske rasprave o setu zakona iz oblasti odbrane i bezbednosti, Vulin je kazao da će Gašić kao direktor BIA imati izuzetne rezultate, kao što ih već sada ima.

„Možemo da budemo zadovoljni tim izborom. I nikako drugačije. Ovim zakonom se uredjuje ukupan sistem koji direktoru i Agenciji omogućava da rade u punom kapacitetu“, kazao je Vulin.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović kazao je da Gašić ispunjava sve zakonom propisane uslove da bi bio direktor te agencije.

„Oko toga nema bilo kakve dileme. Vidim da su se mnogi okomili na tog čoveka“, kazao je Martinović.

On je kazao da je normalno da Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u BIA donosi direktor te agencije, kao što i ministar to radi u ministarstvu.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kazao je da je neprihvatiljivo da direktor BIA odlučuje o sistematizaciji mesta u toj agenciji „tim pre što je reč o partijskom apartčiku iz SNS-a“, koji je postavljen na to mesto bez ikakvih kvalifikacija tako da se ugrožava bezbednost država.

Poslanica pokreta Dosta je bilo Ana Stevanović kazala je da činjenica da je direktor BIA partijski funkcioner i da će nakon usvajanja predloženih izmena moći da zapošljava koga hoće sugeriše da može doći do partijskog zapošljavanja i da činjenica da se budžet službe povećava svake godine „ukazuje na zloupotrebu BIA u političke svrhe“.

„Činjenica je da je to teško eksplicitno dokazati. Ali prisetimo se brojnih iskustava iz ne tako davne političke prošlosti kada su pripadnici službe bili orudje vlasti za obračun sa ljudima koji su bili označeni kao protivnici režima“, kazala je Ana Stevanović.

Ona je rekla i da je šteta što je set bitnih zakona objedinjen u jednu tačku dnevnog reda i trebalo bi o svakom detaljno prodiskutovati.

„Postoji opravdana bojazan i opasnost da izmene zakona o odbrani, o BIA, mogu da uruše sistem bezbednosti i stepen ionako krhke demokratije u našoj zemlji“, kazala je Ana Stevanović.