Kuburović: Utihnule primedbe na promene Ustava

Vesti 25. apr 201816:17 > 16:20
Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da nije čula tako glasne zamerke na nacrt amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa, koji je Ministarstvo pravde uputilo Venecijanskoj komisiji, kako je bilo u javnoj raspravi pre nego što je tekst revidiran.

Predlog poštuje sve evropske standarde, rekla je Kuburović, nakon predstavljanja pravosudnog informacionog sistema, navodeći da je veći broj primedbi iz javne rasprave usvojen.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, ona je navela da je dosta toga pozitivnog istaknuto, dok su zamerke bile na kašnjenje nekih zakona.

Ona je navela da je do toga došlo jer su zakoni, nakon promene Vlade, povlačeni iz procedure ali će se u junu, julu naći pred poslanicima.

Ona je pomenula zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakon o zaštiti podataka o ličnosti, navodeći i da zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kasni zbog sukoba advokature i civilnog sektora.

Na pitanje o zakonu o nestalim bebama, ona je navela da je predlog usklađen sa amandmanima dogovorenim sa predstavnicima određenih udružena roditelja i Jukoma.

Takav je prosleđen u skupštinsku proceduru, rekla je Kuburović, odgovarajući na primedbe u javnosti na taj predlog.

Ona je rekla da predlog nije savršen ali i da se njime ispunjavaju obaveze prema Sudu za ljudska prava.

Suština zakona je da se utvrdi da li se zna status dece rođene u porodilištima, da li su nestala ili ne, rekla je Kuburović.

Govoreći o pavosudnom informacionom sistemu, ona je navela da će to ubrzati sudske prostupke, smanjiti troškove sudova ali i građana, jer će se mnogo brže i lakše dolaziti do podataka.

Neće se više gubiti meseci dok se ne dobije neki podatak, a time i produžava sudski postupak, rekla je Kuburović.

Pravosudni informacioni sistem za brže sudske postupke

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu je predstavljen rad Pravosudno-informacionog sistema (PIS) – platforme za elektronsku razmenu podataka između državnih organa, koja za cilj ima ubrzavanje postupaka i rešavanje velikog broja predmeta u sudovima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je reforma pravosuđa važna za dalji napredak evropskih integracija, ali i za građane Srbije i strukturne refrme u Srbiji.

Tanjug/Zoran Žestić

„Elektronska uprava je jedan od alata kojim možemo i u pravosuđu da povećamo efikasnost, transparentnst i da napravimo sistem koji omogućava da uradimo analizi rada, uočimo uska grla i olakšamo rad pravosduja“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, svi podaci Pravosudno-informacionog sistema od danas su dostupni na portalu otvorenih podataka Vlade Srbije.

„Važno je da za građane imamo efikasno i transparentno pravosuđe“, rekla je ona.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će pravosudno-informacioni sistem građanima omogućiti ; kraće postupke, kao i uštede u troškovima za pravosudne organe i građane.

„Pokušavamo na sve načine da sudovima i tužilaštvima omogućimo efikasne uslove kako bi imali dostojne uslove za rad i da omogućimo zaposlenima i nosiocima pravosudnih fukcija da ubrzaju sudske postupke“, rekla je ona.

Ona je rekla da zahvaljući PIS ima veći broj rešenih predmeta, jedna od primera i Osnovni sud u Novom Sadu, gde je zahvaljujući primeni tog sistema sa mnogo manjim brojem sudija, za jednu trećinu smanjen broj predmeta.

„Ovim ćemo imati veliku uštedu kada je reč o troškovima poštarine. Godišnje bi troškovi mogli da se smanje za 55 miliona, a ta sredstva mogu da se usmere na poboljšanje informacionog sistema“ navodi ona.

Kuburović je najavila i pokretanje e-suda u Upravnom sudu i povezivanje Pravosudno-informacionog sistema sa katastrom.