Vlada o recipročnim merama – istom merom, ali kome…

Vesti 25. apr 201817:27 > 17:27
Izvor: N1

Vlada Srbije sutra bi na sednici trebalo da odluči o merama kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da će Srbija uzvratiti istom merom, ali kaže da ne zna na koga će se mere odnositi. Ni premijerka ne želi da otvori karte pre sutrašnje sednice.

Iako se u najavi za sednicu Vlade Srbije ne navodi dnevni red, po svemu sudeći, glavno pitanje biće recipročne mere na odluku Hrvatske. Predsednica vlade kaže da je u pitanju bio lapsus kada je u utorak najavila da će mere biti poznate u sredu.

„Recipročne mere će usvojiti Vlada Srbije na svojoj redovnoj sednici četvrtkom, tako da će biti sutra, ali neću da kažem politički, biće sutra, pa opet sutra. Ne, na sednici vlade će biti, moja greška“, rekla je Brnabić.

N1: Imate neki predlog kako bi to moglo da izgleda, u kom pravcu će ići?

„Imam predlog, jutros sam radila na tome, videćete sutra“, dodala je.

 Ministar spoljnih poslova, međutim, kaže da je iz najave Aleksandra Vučića da će Srbija odgovoriti recipročno, jasno kakav će odgovor Beograda biti.

„To znači upravo to što znači“, rekao je Dačić.

N1: Šta?

„Pa valjda ste dovoljno inteligentni da to procenite. Kad neko uradi nešto, a vi uradite isto tako. Recipročno znači da uzvraćamo istom merom. Sutra će vlada o tome raspravljati na sednici Vlade. Ne znam na koga će se odnositi, ali se svakako to imalo u vidu“.

N1: Mediji spekulišu da bi to mogli da budu hrvatski ministar branitelja Tomo Medved i ministar odbrane Damir Krstičević?

„Ne znam o kome je reč“.

Zvanični Zagreb danas se ne oglašava, ali analitičari iz Hrvatske ne smataju da će najavljene kontramere Srbije imati konkretne rezultate.

„Ne vidim baš da nijedan od ove dvojice koji se pominju baš non stop sedi u Srbiji i putuje u Srbiju, dakle to je samo jedan simboličan gest dodatnog pogoršanja odnosa, odnosno zatezanja tog užeta“, rekla je Vesna Pusić.

Dodatno pogoršanje odnosa, ocenjuje Pusić, moglo bi uticati na odlaganje najavljene uzvratne posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Srbiji.