Fasada povredila prolaznika – a ko je odgovoran?

Vesti 30. apr 201818:50 > 18:50
N1

Ko je odgovoran za incident u kome je s jedne beogradske zgrade otpao deo fasade i teško povredio prolaznika? Zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra, ispostaviće se, u lošem je stanju, a stanari tvrde da su se više puta obraćali nadležnima jer su delovi fasade i ranije otpadali.

Neki od vlasnika stanova, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da je zgrada pod zaštitom države, ali da na zahteve niko nije odgovarao. U gradskoj upravi, međutim, nije bilo nikoga ko bi mogao da odgovori na otvorena pitanja.

Pažljivi zaobilaze. Uprkos zabrani, pojedni prolaze ispod terase sa koje se nekoliko kilograma betona sručilo na prolaznika. Na znatiželjne poglede niko iz okolnih lokala ne reaguje, niti na pitanja odgovara. Ko se uopšte stara o zgradi koja, vidljivo golim okom, nije bezbedna?

Dan nakon incidenta u ovoj zgradi niko ne otvara vrata, tako da nismo uspeli da saznamo da li zgrada ima svog upravnika.

I susedna terasa samo što se nije urušila – pokazuje nam devojka koja nije želela pred kameru. U telefonskom razgovoru smo od jednog od vlasnika stanova, koji je želeo da ostane anoniman, saznali da je sa zgrade i ranije više puta otpadala fasada.

„Samo što nisu do sada bile posledice kao sad što se desilo da je čoveka udarilo u glavu. Prethodni predsednik koji je bio pre par godina, tražili su da se uradi fasada i spolja i sa unutrašnje strane, jer kad uđete u zgradu ima prolaz u drugi deo zgrade. Tu je totalno otpala fasada. Tražili su, međutim nikad nisu dobili odgovor da to treba da se uradi“, navodi sagovornik.

To su, dodaje sagovornik N1, zahtevali od Zavoda za zaštitu spomenika jer je, tvrdi, zgrada kulturno dobro pod zaštitom Grada. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture su na pitanje da li su nadležni za očuvanje objekta broj 107 u Bulevaru kralja Aleksandra rekli da, zbog odsustva direktora, nema ko tu informaciju da da. Tako je do daljnjeg nepoznanica da li su zahtevi stanara za obnavljanje zgrade stigli do Zavoda i šta se dogodilo sa njima.

„Ono je trebalo da grad učestvuje 70 odsto, stanari 30 odsto, kažem vam podnosili su valjda taj zahtev, ali nije se nikad to desilo, nikad niko nije došao da sredi te fasade“.

Sekretarijat za informisanje grada Beograda obećao je odgovore na brojna pitanja – ko je odgovoran i ko će snositi posledice, da li je nadležna inspekcija izlazila i šta je konstatovala, kao i šta će uprava Grada preduzeti kako bi se sprečilo da još neko bude povređen zbog nebezbednih zgrada. Ćute i u Urgentnom centru gde, uprkos brojnim pozivima, nisu otkrili stanje povređenog muškarca i da li se oporavlja.