Sekretarijat o fasadi: Stanari obavezni da održavaju zgradu

Vesti 01. maj 201812:26 > 12:39
N1

Sekretarijat za komunalne i gradske poslove saopštio je da zgrada sa koje se odlomio deo fasade i povredio jednu osobu nije pod zaštitom države i da stanari imaju obavezu njenog održavanja. Zgrada je rešenjem od pre nekoliko dana upisana u Registar stambenih jedinica, kao i njen upravnik.

Jedan muškarac teško je povređen u nedelju u centru Beograda kada je na njega pao komad fasade jedne od starijih zgrada u Bulevaru Kralja Aleksandra. Zgrada je u lošem stanju, a stanari tvrde da su se više puta obraćali nadležnima, jer su delovi fasade i ranije otpadali.

Neki od vlasnika stanova, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde za N1 da je zgrada pod zaštitom države, kao i da niko na njihove zahteve nije odgovarao.

Na juče upućena pitanja N1 o tome, Sekretarijat za komunalne i gradske poslove danas je odgovorio da, prema informacijama dobijenim od predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, zgrada nije pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika niti je poverena na održavanje JP „Gradsko stambeno“.

Kako je navedeno u odgovoru, rešenjem od 25. aprila 2018. godine, koje je izdao Odsek za stambene poslove, odeljenje u opštini Zvezdara, zgrada je upisana u Registar stambenih jedinica, kao i upravnik te zgrade.

„Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada određeno je da obavezu održavanja zgrade ima stambena zajednica i da za štetu koja proistekne zbog propuštanja obaveze održavanja, odgovara lice koje je bilo dužno da organizuje izvođenje odgovarajuće vrste radova“, naveo je Sekretarijat za komunalne i gradske poslove kao odgovor na pitanje ko je odgovoran za neadekvatno održavanje konkretne štete, kao i nadoknadu štete nastradalom.