Gutereš zabrinut zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine

Vesti 03. maj 201815:40 > 15:42
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

Gutereš je u izveštaju o radu Unmika za period od 17. januara do 15. aprila pozvao rukovodstva u Beogradu i Prištini da nastave da rešavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa.

„Ponašanje kosovske policije tokom istaknute operacije kao što je hapšenje Đurića, u kojem je zadobio povrede, predstavlja razlog za zabrinutost. Temeljna istraga je neophodna o događajima 26. marta s korektivnim postupcima u slučaju nepoštovanja ljudskih prava“, naveo je Gutereš.

Generalni sekretar UN je takođe izrazio zabrinutost zbog sporog napretka uz istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Gutereš je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosudje u skladu sa sporazum Beograda i Prištine.

„Pozivam uključene kosovske institucije da obezbede neophodnu podršku kako bi se prevazišle preostale prepreke“, naveo je on.

U izveštaju je pozdravljena ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova u kosovskoj skupštini, uz ocenu da to pokazuje posvećenost Kosova evropskoj perspektivi.