Brnabić: Popović uvredio građane, bolje da radi svoj posao

Vesti 04. maj 201812:19 > 12:24
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić oštro je osudila tvit ministra bez portfelja Nenada Popovića u kojem diskriminiše LGBT populaciju.

Premijerka Brnabić rekla je da nije želela da reaguje odmah kad je videla tvit, jer je želela da reaguje hladnom glavom.

„Sa ministrom ću razgovarati u četiri oka da pokušam da razumem njegovu izjavu, ali mislim da je ministar Popović pomešao sve teme“, rekla je premijerka.

Dodala je da jednom za svagda želi da proba da stavi tačku na temu homoseksualnosti i nataliteta.

“Između toga ne postoji nikakva uzročno posledična veza. I gej ljudi imaju reproduktivne organe. I gej ljudima nikakav ministar i nikakva vlada ni na kakvom svetu ne može da odredi da li će da imaju ili nemaju decu. Niti da odredi niti da kontroliše”, poručila je Brnabić.

Rekla je i da će zamoliti ministarku Slavicu Đukić Dejanović “da pojedinačno objasni ministru kako natalitet nikakve veze nema sa tim da li je neko gej ili nije”.

„Jako bih volela, i to ću danas reći ministru Popoviću, da se moji ministri malo više bave svojim poslom, a ne u javnosti iznose stavove svoje lične o raznoraznim temama na koje ih niko nije pitao, i nisu u njihovoj nadležnosti i nemaju nikakve veze sa poslom za koji ih plaćaju građani Srbije”, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Nenad Popović ministar bez portfelja koji je zadužen za inovacije. “Ministar čiji je posao, pre svega, da ti Roko i Ana ili Stefan i Miloš, ili ko god da ta deca ostanu u Srbiji. Njegov posao je da napravi uslove da deca ostaju u Srbiji. A ne da se bavi time ko su im roditelji”, istakla je Brnabić.

Ocenila je i da izjava ministra Popovića u potpunosti nije u duhu tolerancije koju Vlada pokušava da promoviše.

“Ministar je uvredio jedan deo građana Srbije za koje radi i koji nas plaćaju”, navela je premijerka Brnabić.

Organizacija Gej lezbejski info centar saopštila je juče da je po hitnom postupku podneo pritužbu protiv ministra Popovića zbog tvita u kojem, kako su naveli, preti i diskriminiše LGBT populaciju, i zatražili da im se javno izvini zbog „zapaljivih izjava“.

Podsetimo, Popović je na svom Tviter nalogu napisao: „U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo radjanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ‘ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA'“.

Popović izjavio je da je u komentaru na Tviteru izneo stav „kao roditelj i građanin Srbije“ kome su „na prvom mestu tradicionalne vrednosti“ i ocenio da njegov tekst nije poziv na nasilje.