Ministar Popović bez komentara na oštre kritike premijerke

Vesti 04. maj 201818:00 > 18:05
Tanjug / Filip Krainčanić

Nakon što je ministar Nenad Popović na Tviteru objavio da bi trebalo stati na put slikovnicama čiji junaci žive u gej porodicama, predsednica Vlade Srbije poručuje kako je on time uvredio deo građana za koje radi. Popoviću poručuje da se više bavi svojim poslom - da deca ostanu u Srbiji, a ne da vodi brigu o tome da li su im roditelji gejevi.

Najavi da je u pripremi prevod knjiga čiji junaci žive u gej porodicama na srpski kategorično se na Tviteru usprotivio ministar Popović.

Dva dana posle ovog tvita stiže reakcija predsednice Vlade. Htela je, kaže, da članu svog tima odgovori hladne glave.

Pre nego što mu mišljenje saopšti u četiri oka, Popoviću poručuje javno: uvredio si deo građana Srbije za koje radiš i koji te plaćaju.  

„Ministar Popović, kao ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, je ministar čiji je posao pre svega da ti Roko i Ana ili Stefan i Miloš ili ko god, da ta deca ostnau u Srbiji. A ne da se bavi time ko su im roditelji“, poručila je Brnabić.

Dodaje i da će zamoliti ministraku Slavicu Đukić Dejanović da kolegi Popoviću objasni: homoseksualnost ne koči natalitet.  

„I gej ljudi imaju reproduktivne organe, ako bih mogla da budem potpuno direktna. I gej ljudima niko – nikakav ministar, nikakva vlada ni na kakvom svetu ne može da odredi da li će da imaju decu ili neće da imaju decu. Niti da odredi, niti da kontroliše“, rekla je Brnabić.

Najzad da Ana Brnabić brani svoju LGBT populaciju – kažu u Gej lezbjeskom info centru. Dodaju – reakcija je na mestu.  

„Da se ne lažemo, nije to izjava on sad dobije šut kartu iz vlade. Nije to to“, kaže Predrag Azdejković.   

Ipak, Centar od ministra očekuje izvinjenje. Zato su aktivisti Popovića tužili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.  

„Dosadašnja praksa je pokazala da su ta mišljenja ili da se diskriminator javno izvini ili da ima sastanak sa LGBT orgnaizacijama da bude upoznat sa problemima LGBT populacije, tako da negde to očekujemo i ovoga puta. Bilo bi super da poverenica to malo ubrza pošto je ta izjava bila jako zapaljiva“, rekao je Azdejković.  

U kabinetu poverenice potvrđuju: pritužba je stigla, rok za odgovor je 90 dana. Popović sada ćuti. Na poziv da govori za N1 iz kabineta je stigao odgovor: ministar ima sastanke, pa ide na put.