Čanak: Tužilaštvo moralo da reaguje na Šešelja

Vesti 07. maj 201810:17 > 10:17
N1

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je u Novom danu da je lider radikala Vojislav Šešelj u Hrtkovcima uspeo da pokaže da "postoji ozbiljan nesporazum u ovoj zemlji".

„Jer, ako osuđeni ratni zločinac može da preti da će ponoviti zločine za koje je osuđen na 10 godina zatvora, okupljanjima na mestu gde je pre 26 godina počinjen taj zločin, na to je moralo da reaguje tužilaštvo. Državni organi nisu samo policija, koja je uradila svoj posao, ali ne razumem tužilaštvo, ne razumem pravosuđe“, ocenio je Čanak.

Dodao je da ne razume ni situaciju u zemlji u kojoj se sa toliko bolećivosti gleda na Šešeljeve postupke i smatra da je to posledica činjenice da je koalicija na vlasti toliko široka da se trudi da zahvati i levo i desno krilo.

„Od samoproklamovanih antifašista kao što je Aleksandar Vulin pa do desnog dela političkog spektra. I onda se vrlo tanano mora voditi politika ako hoćete da imate tako širok zahvat. U tom svetlu mislim da je to bio određeni kompromis ljudima sa jakim nacionalnim nabojem“, smatra Čanak.

Prema mišljenju Čanka, građani Hrtkovaca bi želeli da sve ostane deo istorije.

„Ne može se zaboraviti ni oprostiti, ali da se gleda u budućnost, a ne u prošlost“, rekao je Čanak.

Stjepanović: Ako država ne reaguje znači da je na strani Šešelja

N1

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo izjavio je u Novom danu da mu nedeljna dešavanja u Hrtkovcima izgledaju kao da se država stavila između fašizma i antifašizma.

„Mi nemamo državu koja se jasno određuje i koja kaže ovo je neprihvatljivo. Ovo je odlična bila prilika da država pokaže da je protiv toga“, kaže Stjepanović.

Prema njegovoj oceni, Šešelj je uspeo u svojoj nameri i praktično održao miting u Hrtkovcima.

„Ako država ne reaguje, onda to znači da je država ponovo na Šešeljevoj strani, iako izgleda da on ponovo igra ulogu omiljenog opozicionara“, smatra Stjepanović.

Dodaje da ako država nastavi da žmuri onda može doći do eskalacije.

Pogledajte snimak Teme jutra: