Ostavka Vujovića prosleđena Skupštini Srbije

Vesti 08. maj 201811:05 > 15:26
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Branbić posle prestanka mandata ministra finansija Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku, treba da u roku od 15 dana parlamentu predloži novog ministra, koji se bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika u Skupštini Srbije.

Ana Brnabić danas je Skupštini Srbije prosledila ostavku ministra finansija, koja je obrazložena porodičnim, ličnim i profesionalnim razlozima.

Vujović je u ostavci, koju je potpisao 27. aprila, naveo i da je na raspolaganju da Vladi pomogne savetima.

„Danas se navršava tačno četiri godine od mog prvog imenovanja za ministra u Vladi Srbije. Iako su u međuvremenu još dva puta imenovane vlade u avgustu 2016. i junu 2017. ja ovaj period smatram kontinuitetom u ostvarivanju programa reformi koji je definisan 2014. godine“, naveo je Vujović u ostavci.

On je napisao da su u vreme njegovog mandata ostvareni merljivi rezultati koji uključuju makroekonomsku stabilizaciju, fiskalnu konsolidaciju i definisanje strukturnih reformi neophodnih da se ti rezultati priznati u zemlji i inostranstvu trajno održe.

„Mislim da je u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi Srbije. Iako je ova ostavka neopoziva, spreman sam da u savetodavnom statusu aktivno pomažem timu u Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da uspešno nastavi započete reforme i procese evrointegracija“, naveo je Vujović.

Zakon o Vladi predviđa da parlament na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Vujović u Skupštini može da obrazloži ostavku.

Zakon predviđa da je ministar koji je podneo ostavku dužan da obavlja tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Ovlašćenja ministra kome je prestao mandat obavlja član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.