Kadrovska vrteška u Vladi – Vujović otišao, Mali dolazi

Vesti 08. maj 201818:30 > 18:36
N1/Beoinfo

Jedan ministar manje u Vladi Srbije. Ostavka ministra finansija Dušana Vujovića data, kako je naveo, delom iz ličnih razloga, delom iz profesionalnih, pokrenula je kadrovsku vrtešku u Vladi Srbije. Njegova ostavka prosleđena je Skupštini, a premijerka Ana Brnabić ima rok od 15 dana da predloži ime novog.

Sva je prilika da će u fotelju ministra finansija gradonačelnik Beograda Siniša Mali. I to nije odgovor na sva pitanja koja se postavljaju od kada je ponovo aktuelizovana rekonstrukcija vlade.

Ministar finansija napušta Vladu Srbije. Mediji pišu nije želeo da čeka da ga zameni Siniša Mali. Zvanično, neopoziva ostavka Dušana Vujovića glasi ovako: 

„Mislim da su u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem s mesta ministra finansija u Vladi Republike Srbije“.

Njemu se premijerka Srbije zahvalila na saradnji i postignutim rezultatima. Baš Ana Brnabić, piše list Danas, biće v.d. ministra finansija do izbora novog. 

Da li će njen predlog biti Siniša Mali? Sam gradonačelnik kaže važno mu je da je u timu Aleksandra Vučića koji god posao obavljao. I ponavlja „funkcije ga ne zanimaju niti je ikada trčao za njima“. Biće da su funkcije trčale ka njemu, jer ona ministarska upravo sprinta. Javni servis prenosi da ima potvrdu da će Siniša Mali gradsku kasu zameniti republičkom. 

Iz Moskve stiže podrška Siniši Malom. Predsednik Aleksandar Vučić za televiziju Pink kaže da veruje da će SNS podržati izbor Siniše Malog za novog ministra finansija, ukoliko ga premijerka Ana Brnabić predloži.

Ko će onda u fotelju gradonačelnika? Gradski menadžer Goran Vesić ili predsednica opštine Savski Venac Irena Vujović? List Danas ima izvore koji kažu da je gotovo izvesno da će prestonica dobiti gradonačelnicu. U tom slučaju, prenosi list, Goran Vesić najavljuje povlačenje, pa navodno u SNS-u pokušavaju da mu smisle neko ministarsko mesto.

„Šta god budem radio ja ću se truditi da radim nešto konkretno i nešto što ostavlja konkretan rezultat. Volim da radim projekte koji se brzo realizuju, iza kojih ostane nešto“, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Da li je gradski menadžer upravo opisao sektor koji vodi ministarka Zorana Mihajlović? Jer sve su glasnije spekulacije u štampi da će se baš njeno ministarstvo podeliti i da će druga polovina pripasti upravo Goranu Vesiću. No, hoće li Mihajlović uopšte biti ministarka? Posle tvita ministra Nenada Popovića kog su, u sukobu s premijerkom, podržale i Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, mediji bruje da se obema ministarske fotelje klimaju. Ministri iz redova socijalista, čini se, bezbrižno gledaju sa strane.

„Ministarske fotelje i stolice su prolazna kategorija. Ja zaista nemam povoda da se tim povodom na bilo koji način brinem“, kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Trebalo bi da se zabrine ministar kulture, jer ako je istina ono što pišu mediji, Vladan Vukosavljević odlazi s te funkcije, a njega bi mogla da zameni Aja Jung. Blic prenosi izvor iz Vlade koji tvrdi da Vukosavljević obećava ono što ne može da ostavri i da je „one man show“.

„Ako se meni od svih atributa pripisuje, kako kaže neimenovani izvor iz Vlade, da sam „one man show“ onda to i nije tako loš rezultat. Mada zbog akcije „negujmo srpski jezik“ ja bih ohrabrio taj neimenovani izvor da ubuduće koristi neke reči koje su svima razumjlivije“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Svima će biti razumljivo tek kad o svemu progovori Aleksandar Vučić, jer ni premijerka ne krije da će se o kadrovskim rešenjima konsultovati s prvim čovekom najjače stranke.