Unuk Rudolfa Hesa sa Ivanjijem obišao Staro sajmište

Vesti 11. maj 201815:39 > 15:42
Tanjug / Rade Prelić

Veoma sam često u Nemačkoj pitan šta mislim o memorijalnim centrima i logorima i uvek kažem - to se mene ne tiče, ja znam šta je tamo bilo, to je problem vaših unuka, rekao je pisac i bivši logoraš Ivan Ivanji o susretu sa Rajnerom Hesom.

Ivanji je rekao da je danas „sreo jednog takvog unuka, ne običnog imena“ sa kojim je razgovarao o mnogo čemu.

Hes, inače unuk ozloglašenog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, rekao je da drži predavanja u različitim zemljama i „uvek isto počinjem komunikacijom kako izgraditi mostove i interesantno je razgovarati sa ljudima poput Ivanjija“.

Ljudi sa kojima razgovaram znaju da sam unuk Hesa, a iako tada nisam bio rođen, niti sam počinio bilo kakvu krivicu, ljudima to vraća sećanja i užase, rekao je Rajner Hes.

On nije želeo da pristane na nacističko nasleđe svoje porodice i kao tinejdžer je otišao od kuće jer se suprotstavio negiranju teških nacističkih zločina među najbližima.

Hes je, zajedno sa Ivanjijem, na Starom Sajmišu položio venac žrtvama Holokausta.

Ivanji je rekao da sada čitao u novinama da su se podoficiri srpske vojske klanjali Draži Mihailoviću, a on je od jeseni 1941. godine do kraja rata radio sa Nemcima protiv naroda.

“To je dokumentovano, a ako ne verujete komunističkim, pogledajte nemačke arhive”, rekao je Ivanji novinarima.

“Recite mi ijednu bitku posle jeseni 1941. godine gde su četnici učestvovali u borbi protiv Nemaca i Italijana, a vojska sad salutira, Ministarstvo odbrane se pravi blesavo. O Nediću i da ne govorim”, zaključio je Ivanji.

Ivanji je tokom Drugog svetskog rata bio u logorima Buhenvald i Aušvic.