Ostavka u žiriju: Spomenik nema veze sa Stefanom Nemanjom

Vesti 12. maj 201814:05 > 14:12
N1

Profesor Miodrag Živković podneo je ostavku na članstvo u žiriju za spomenik Stefanu Nemanji. U ostavci navodi da je pobednički rad ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova neprikladan, te da je odluka o pobedniku doneta pod pritiskom predsednika žirija Nikole Selakovića.

U ostavci upućenoj Selakoviću, koju je u celini objavio dnevnik Danas, Živković navodi da da je žiri još na prvom zasedanju, posle pregleda konkursnih radova, jasno i nedvosmisleno iskazao nezadovoljstvo veoma niskim umetničkim i idejnim nivoom dela prispelim na prvi stepen konkursa za spomenik rodonačelniku srpske države.

“Pod pritiskom autoriteta predstavnika društvene zajednice u žiriju, pristali smo na izbor pet rešenja, koja je trebalo da učestvuju u drugom krugu do izbora najprihvatljivijeg za realizaciju u zadatom prostoru”, navodi Živković.

Članovi žirija su, kako dodaje, u više navrata vršili podrobnu analizu tih pet izabranih radova i konstatovali da nijedan ne zadovoljava vizuelne, simboličke i sadržajne zahteve postavljene u konkursu.

Zato je jedan od zaključaka diskusije bio predlog da se prva nagrada ne dodeli ili da se eventualno dodele dve istovetne nagrade i da njihovi autori, uz sugestije i zahteve žirija, pripreme radove za drugi stepen izbora, objašnjava Živković.

“Na Vaše insistiranje, gospodine predsedniče žirija, preglasavanjem, ipak je dodeljena prva nagrada radu pod šifrom 02500, ruskog autora sa saradnicima. Predstavnici struke u žiriju bili su nadglasani 5:4…”, podseća se u ostavci upućenoj Selakoviću.

Živković dodaje i da je žiri u pisanoj formi obavestio dobitnika šta bi sve trebalo izmeniti prilikom izrade konačnog predloga: skulptorsku predstavu Stefana Nemanje trebalo je prilagoditi istorijskim činjenicama, predloženo je da se jedan deo postamenta ukloni jer je odnos dimenzija skulpture i postamenta bio u nesrazmeri, i zahtevano je da autor smanji dimenzije skulpture u prirodnoj veličini s obzirom na veličinu objekata u okruženju i njihove međusobne odnose.

“Autor je od svih zahteva žirija prihvatio jedino da ukloni oreol, a priložio je portret, koji nema ništa zajedničko sa likom Stefana Nemanje”, ističe Živković.

Zbog svega iznetog, ovaj konkurs ne može imati legitimitet struke i etičkih principa, smatra Živković. “Umesto da se u potpunosti menja nagrađeno rešenje, treba menjati sve: raspisati novi konkurs i izabrati autora sa rešenjem dostojnim ovom velikom izazovu umetnosti i naše istorije”, poručuje bivši član žirija na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji.