Protest građana u Staroj Pazovi zbog seče tise

Vesti 12. maj 201820:52 > 20:56
Pixabay

Građani Stare Pazove održali su protest u centru tog grada, protiv nelegalne seče evropske tise stare oko 70 godina, jer ni nakon dve nedelje od seče policija nije pronašla počinioce.

Stara evropska tisa je posečena 28. aprila 2018. godine u kasnim večernjim satima, a kako navodi novosadski portal autonomija.info, to je učinio nepoznati muškarac motornom testerom.

Tisa je decenijama ukrašavala sam centar Stare Pazove, posađena je 1948. godine, pa je organizatorka protesta iz udruženja građana „Za zdravu opštinu Stara Pazova“ Stanislava Babin, 30. aprila podnela prijavu.

„Blizu tise se nalaze banke koje imaju video nadzor, međutim mi i dalje nemamo izvršioca niti nalogodavca ovog krivičnog dela. Reč je o drveću koje može da živi od 2.000 do 4.000 godina, i bilo je pod zaštitom države. Kazna za nezakonitu seču je od šest meseci do pet godina zatvora“, rekla je Babin na protestu.

Ona je apelovala na nadležne da što pre pronađu lice koje je odgovorno za, kako je rekla, „krivično delo“.

Građani Stare Pazove su danima svoje nezadovoljstvo iskazivali i na društvenim mrežama, na kojima su optužili obližnju prodavnicu Gigatron za seču drveta, jer je nekoliko dana posle seče otvorena njihova nova prodavnica u lokalu ispred koga se drvo nalazilo.

Menadžer Gigatrona u Staroj Pazovi Marko Ristić je demantovao te navode za portal Autonomija i takođe apelovao da se počinilac što pre pronađe.

„Naravno da nismo odgovorni za seču tise i to sam rekao i okupljenim ljudima danas. Nama je u cilju da se ova priča što pre završi, da nadležni pronađu počinioca i time uverimo građane Stare Pazove da Gigatron nije odgovoran“, rekao je Ristić.

Krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog seče podnelo je i Javno preduzeće Čistoća iz tog grada, a rukovodstvo preduzeća je osudilo taj čin.

Protest u centru grada podržale su i opozicione političke partije, a građani su simbolično na mestu gde je posečena tisa upalili sveće.