Trivan: Eksperti proučavaju posledice NATO bombardovanja

Vesti 19. maj 201809:30 > 09:37
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će se Koordinaciono telo pri tom ministarstvu, u kojem učestvuju i ministarstva odbrane i zdravlja, baviti stručnim delom istraživanja posledica NATO bombardovanja po životnu sredinu.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je pre nekoliko meseci formirano to koordinaciono telo i da je sastavljeno od eksperata, naučnika i profesora univerziteta, a da komisija koju je formirala Skupština Srbije ima druge aspekte.Trivan je dodao da će se ta dva tela dopunjavati i da će Skupština Srbije „imati priliku da vuče neke poteze koje ekspertsko telo neće, ali će pomagati“. 

Prema njegovim rečima, kada koordinaciono telo počne sa radom u punom kapacitetu, pokušaće da nadje način da izvrši neophodna istraživanja na Kosovu i Metohiji, jer tamo nije vršena remedijacija. 

„Predložićemo da se to uradi jer mislimo da to dugujemo svim građanima koji žive na KiM“, ocenio je Trivan. 

On je istakao da, iako je prošlo 19 godina, postoje naučne metode koje mogu dovesti do ispravnih zaključaka. Trivan je rekao da se posledice moraju otkriti zbog zdravlja građana, da bi znali u kakvoj sredini žive, koji su rizici po zdravlje i sredinu, i kakve mere da se preduzmu kako bi se zaštitili. 

Govoreći o rokovima, rekao je da naučnici nikad neće reći kada će doći do nekih rezultata jer je nemoguće predvideti na šta će da naiđu tokom istraživanja. 

„Rezultati su ono što nas zanima, nismo ništa oročili, naš rad će biti javan, radićemo onoliko dugo koliko je potrebno da dodjemo do svih mogućih podataka“, istakao je Trivan. 

Ministar se osvrnuo i na problem opasnog otpada navodeći da se rad na otkrivanju potencijalnih lokacija nastavlja, i dodao da postoje sumnjive lokacije, kao i da će javnost biti obaveštena kada se nešto tako otkrije.