Šta će odlučiti papa Franja u slučaju "Stepinac"?

Vesti 19. maj 201818:23 > 19:13
PIXSELL/Davor Javorović

Mešovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, koja je trebalo da rasvetli lik i delo zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u vreme Drugog svetskog rata, svoje poslednje zasedanje imala je još prošle godine, i to, po svemu sudeći, bez zaključaka.

Odluka da li će Stepinac biti proglašen za sveca, u rukama je pape Franje, a verski analitičari smatraju da bi takvo rešenje bilo previše ekstremno za kurs kojim Katoličku crkvu vodi aktuelni vatikanski poglavar.

Za jedne svetac, za druge ustaški vikar. Pozicije Katoličke, odnosno Srpske pravoslavne crkve o ulozi Alojzija Stepinca, i pored više zajedničkih sastanaka stručnjaka obe konfesije, nisu se pomerile ni za pedalj.

Beogradski nadbiskup, međutim, tvrdi da se i jedni i drugi slažu da je u svojim stavovima Stepinac bio nepokolebljiv.

„Mislim da svi imamo, s jedne strane, vrlo približene stavove o nečemu – da je on stvarno živeo herojstvo i da je u vreme komunizma ispoljavao izvanredno veliku hrabrost“, kaže Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup.

„Pitanje je zapravo da li je on imao tu vrlinu hrabrosti i dok se u NDH događali zločini i dok se događao Jasenovac“, kaže na to verski analitičar Miroslav Keveždi.

Drugim rečima, postavlja se pitanje da li će, ukoliko Stepinac postane svetac, to značiti da je i Nezavisna država Hrvatska bila „sveta“.

Hočevar smatra da istorija nije dovoljno proučena da bi se donosili takvi zaključci, ali kaže – po tom pitanju i ne mora da dođe do konsenzusa: „Ali mogu da postanu sveci i oni koji nisu uvek sve dobro učinili i radili, niti pravilno shvatali život, ali su se kasnije preobratili, činili pokoru i potpuno predali Gospodu“.

To je jedno tumačenje, poručuju verski analitičari, ali konačnu odluku doneće papa Franja, koji svojim postupcima pokazuje da nema puno razumevanja za nacionallistički obojene stavove u svojim redovima.

„Papa Franja ima jedan imidž savremenog i, uslovno rečeno, „levog“ pape, koji je možda skloniji nekim rešenjima koja su možda neobična za prostor bivše Jugoslavije koji je u priličnoj meri skrenuo u desno. I da u tom smislu neće povlađivati onim momentima koji na neki način parcijalizuju opštu crkvu, jer to je kontrakatolički – stvarati nacionalne crkve i praviti nacionalistički ‘Panteon'“, ocenjuje Keveždi.

Na odluku o beatifikaciji Stepinca, po svemu sudeći, još će se čekati, a ona dolazi u jeku najava da bi papa Franja mogao da poseti Srbiju. Beogradski nadbiskup kaže, društvo mora dodatno da sazri da bi se takva poseta desila, ali ne sumnja da će do nje doći, kako kaže, ranije nego što mnogi očekuju.