Jovanović: Toplo-hladne poruke iz EU, Vulin jedva dočekao

Vesti 21. maj 201809:26 > 09:28
N1

Različite poruke koje Srbiji šalju predstavnici Evropske Unije i reakcija naših zvaničnika, poput najnovije - Vulinove na izjavu Sema Fabricija, nisu dobre i ne čine dobro Srbiji, koja je već duboko ušla u proces evrointegracije, ocenio je novinar Blica Ivan Jovanović. Dodaje i da je poseta Erdogana Bosni i Hercegovini demonstracija moći.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije EU, ali ne i jedini, kao i da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da treba razmisliti o promeni spoljne politike, ako je za EU ključan samo odnos prema kosovskom problemu. Vulin je naveo da EU, koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni, traži opravdanje da Srbija ne bude njen član.

Fabrici nije rekao da moramo da priznamo Kosovo, on je više govorio o tom pravno obavezujućem sporazumu, ali Vulin kao da je jedva dočekao da odgovori na to i pošalje svoju poruku, rekao je Jovanović u Novom danu.

„Mi smo duboko ušli u EU integracije i na taj način sada polemisati…To jeste diplomatska igra, ali mislim da ovako ishitrene izjave ne čine dobro“, ocenio je Jovanović.

Dodao je da je jasno da Vulin prenosi poruke državnog vrha, pre svega predsednika Vučića, ali da ih on ponekad mnogo „brutalnije“ saopšti od načina na koji bi to došlo iz Predsedništva Srbije, sa Andrićevog venca.

„A problem je i što se sad nešto često to dešava“, rekao je Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, jasno je i da EU opterećena svojim unutrašnjim problemima.

„I zamislite da sad još unesu i ‘naš balkanski lonac’ koji vidimo i nema neku perspektivu smirivanja“, kaže Jovanović.

Zbog tih toplo-hladnih poruka iz EU, jasan je i rast evroskepticizma na ovim prostorima.

„Ali, morali bismo da znamo da EU nije Junker, nije Makron, nisu neki činovnici iz Brisela, EU je ‘nemanje’ rominga, da možete da radite sa Malte za Slovačku, da možete da putujete bez pasoša, da radite i studirate gde želite, to je EU, a ne ti činovnici koji zarađuju svoje plate i šalju nam toplo-hladne poruke“, naglasio je Jovanović.

Erdogan dočekan kao sultan u BiH

O poseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Bosni i Hercegovini, šef deska lista Blic kaže da je to bila jedna vrsta demonstracije sile i moći i želje da se pokaže da Erdogan ima uticaja na Balkanu, pogotovo među bošnjačkim delom u BiH.

„Zabrinjava što je on sam bio mnogo umereniji u svom govoru od Bakira Izetbegovića“, kaže Jovanović.

Dodaje da Turska ima aspiracije ka Balkanu i da je Erdogan popularniji u BiH od Putina u Srbiji.

 Blic je u današnjem broju pisao i o Jugoslavu Vukadinoviću, za koga kažu da je svojevremeno sklonjen iz konzulata u Solunu zbog sumnji da je pomagao članu zemunskog klana Dejanu Milenkoviću Bagziju, a koji je sada postavljen za ambasadora Srbije u Egiptu.

Gost N1 kaže da „kadriranje u Ministarstvu spoljnih poslova nije jača strana“ i da „oni to i ne pokušavaju da sakriju“.

„Čovek koji je optuživan za vezu s Bagzijem, pomagao mu u skrivanju, on je sada ambasador u Egiptu. Našli su mu jednu udaljenu zemlju, da ga smeste i da obavlja tamo svoje aktivnosti“, rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto su egipatske vlasti to dozvolile i da li će reagovati, novinar Blica kaže da nije siguran da su egipatske vlasti uopšte zainteresovane za taj slučaj.

„Ako dovedete Odalovića, možda ga opet naterate da vam nešto kaže. Mi smo njih zvali, nismo dobili adekvatne odgovore na ove stvari“, rekao je Jovanović.

Ime novog gradonačelnika zna jedino Vučić

O pisanju štampe o tome ko će biti novi gradonačelnik Beograda, Jovanović kaže da ime onoga ko će upravljati Beogradom zna jedino Vučić.

„I tu imamo  opet jednu šizofrenu situaciju, kada imate činjenicu da je SNS ubedljivo pobedila na izborima, a tek pred krajnji zakon rok ćemo saznati uime gradonačelnika. Aleksandar Vučić voli da drži tenziju – i sa narodom, ali i u svojim redovima“, kaže Jovanović.

Dodaje da su dva „najbliža“ kandidata Irena Vujović i Goran Vesić.

„S tim što je Irena u stranci mnogo prihvaćenija od Vesića, A prednost Vesića je što je on čovek operativac i sposoban je da rešava probleme u hodu“, ocenio je gost N1.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: