Koalicija: Država da podrži razvoj medija civilnog sektora

Vesti 23. maj 201807:46 > 07:55
Ilustracija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja založila se da se u budućoj Medijskoj strategiji jasno predvidi obezbeđivanje uslova za osnivanje, razvoj, funkcionisanje i finansijsku održivost medija civilnog sektora.

Koalicija je ocenila da bi mediji civilnog sektora mogli u budućnosti da predstavljaju alternativni sistem informisanja, koji bi zadovoljavao javni interes, kroz kvalitetne i nezavisne programske sadržaje.

U drugom i proširenom izdanju publikacije „Mediji civilnog društva“ Koalicija pet novinarskih i medijskih udruženja je u preporukama za razvoj medija civilnog sektora navela da su potrebni posebni programi podrške snažnijem razvoju medija civilnog društva, a naročito putem posebnog programa projektnog sufinansiranja za takve medije.

Potrebno je da se omogući razvoj finansijskih modela poslovanja neprofitnih medija s ciljem da se omogući njihova dugoročna finansijska održivost, putem predviđanja posebnih vrsta olakšica za takve vidove finansiranja, uključujući i poreska oslobođenja i druge vrste olakšica, navodi se u preporukama.

Pored toga, navodi ova koalicija, potrebno je da se radi na osnivanju posebnog fonda za finansiranje medijskih sadržaja i programa medija civilnog sektora, koji bi se formirao od sredstava koji potiču iz različitih izvora: donacija, dela takse za javne medijske servise, dela javnih prihoda koji potiču od operatora elektronskih komunikacija, dela javnih prihoda koji potiču od igara na sreću i slično.

Dodaje se da medije civilnog sektora treba osloboditi od plaćanja PDV-a, da im treba omogućiti poreske podsticaje kod zapošljavanja mladih novinara, da elektronske medije tog tipa treba osloboditi od plaćanja pojedinih naknada i obezbediti im povlašćen položaja kod plaćanja naknada za iskorišćavanje predmeta autorskog i srodnih prava i drugih olakšica.

„Mediji civilnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišćenu šansu za opstanak objektivnog i nepristrasnog izveštavanja u lokalnim sredinama, informisanja na jezicima nacionalnih manjina i generalno za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, piše u preporukama.

Navode se i precizni ciljevi, konkretne mere, vremenski okviri, nadležne institucije i partneri, a preporuke su deo Alternativne medijske strategije koju je izradila ta koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović napisao je u predgovoru za drugo izdanje publikacije „Mediji civilnog društva“ da je reč o proširenom izdanju i dodao da je bio veoma prijatno iznenađen činjenicom da se prvo izdanje razgrabilo.

„Zaista deluje neverovatno, ali je tako. U pojedinim lokalnim sredinama su u proteklom periodu nikli mediji civilnog društva: u Pančevu, Vršcu, Dimitrovgradu, Kragujevcu… kao odgovor medijskih profesionalaca i građana na spaljeno medijsko polje i potpunu kontrolu medija“, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, mediji civilnog društva mogli bi u prvi plan da stave javni interes, a ne interes vlasti i određenih centara moći, odnosno mogli bi da predstavljaju direktan komunikacijski kanal ili savez građana i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva, jer su mediji civilnog društva po definiciji prijatelji javnog interesa.

On je podsetio na iskustvo Hrvatske, gde su bili otvoreni određeni fondovi za medije civilnog sektora, što je otvorilo prostor za stvaranje ozbiljne alternativne medijske scene, koju su krasili interes građana, kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost.

„Zbog uticaja koja je ta scena imala, i koji je neprekidno rastao, po dolasku HDZ-a na vlast uglavnom je ukinuto njeno finansiranje. Ali, hrvatski slučaj je zapravo najbolji primer značaja neprofitnih medija“, naveo je Sejdinović.

Drugo izdanje publikacije deo je projekta „Mediji civilnog društva – šansa za medijski pluralizam i održivost medijske scene“, koji je podržala Ambasada Holandije u Srbiji, a koji NDNV realizuje u saradnji sa Medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Beogradu.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, pored NDNV-a, čine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija.