Stojanović Gajić: Policajce, a ne oklopna vozila u prvi plan

Vesti 27. maj 201811:23 > 11:27
N1

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić ocenila je u Novom danu da Dan MUP-a treba slaviti, ali da u prvi plan treba staviti obične policajce i policajke koji rade sa građanima, a ne oklopna vozila i specijalne jedinice.

„Dobro je što je policija ove godine izašla sa Makiša među građane na ulice Beograda, ali loše je što je vojni, militarizovani aspekt stavljen u prvi plan dođađaja“, rekla je ona.

 Prema njenim rečima, u demokratskim zemljama policija svoj Dan ne slavi sa specijalnim jedinicama i oklopnim vozilima, već se u prvi plan stavljaju obični policajci koji rade u kontaktu sa građanima, kao i ljudi koji su bili uspešni na primer u radu na prevenciji.
U svetu se policija, dodaje, pridružuje i u obeležavanju drugih praznika.

„Da se ne stavlja oružje u prvi plan, jer se daje poruka da smo u vanrednom stanju, to nas podseća na devedesete, kada je policija bila  korišćena i umesto vojske u ratovima…“, kazala je Stojanović Gajić.

Dodala je i da bi policija kroz simboličke poruke trebalo da pokaže da je na usluzi građanima.

„Najbolji pokazatelj da li je policija reformisana je da li plašimo decu da će doći policajac ili ih hrabrimo da priđu čiki policajcu i pitaju šta im treba. Oklopna vozila za to nisu dobra poruka“, zaključila je Stojanović.

N1

Direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević, govoreći o rezultatima objavljenim u Sivoj knjizi javnih usluga koji se tiču rada policije, rekla je da je opšti utisak da su građani više zadovoljni nego nezadovoljni kvalitetom usluga koju pruža adminstrativna služba policije.

Na pitanje šta su najveći problemi, građani koji su učestvovali u istraživanju, naveli su da je to loša organizacija rada, dugo čekanje u redovima, mali broj šatltera, ali su kao problem prepoznali i prisustvo korupcije.

„Ne veliki procenat građana, njih 15 odsto, korupciju vidi kao problem. Ali negativno iznenađenje je da iako nisu voljni da priznaju da su koristili poznanstvo u policiji za uslugu, oko dve trećine građana kaže da jeste to činilo. To je, međutim, takoše vrsta korupcije protiv koje se treba boriti“, rekal je Lazarević.

Stojanović Gajić je istakla i da je pitanje upravljajnja resurima važno i za prava policajaca i za usluge koje građani dobijaju, i dodala važno pitanje niskih dnevnica policajaca, koje iznose samo 150 dinara.