Polomljeni spomenici i krstače na groblju u Orahovcu

Vesti 27. maj 201822:17 > 22:18
REUTERS/Jason Lee

Širom Kosova i Metohije u subotu su obeležene Zadušnice, a osim polomljenih nadgrobnih spomenika, Srbi iz Orahovca su na starom gradskom groblju zatekli i polomlјene krstače na grobovima dve osobe sahranjene u martu, javlja Gračanica online, a prenosi Kossev.

Na starom groblјu ostalo je jedva desetak čitavih nadgrobnih ploča, ostale su ranijih godina ili polomlјene ili oborene na zemlјu,  javlja portal Gračanica onlajn.

Orahovčani su obilazeći groblje nailazili i na kosti davno uginulih životinja razbacane po grobnim mestima.

Groblјe je obraslo u korov, a sam ulaz pretvoren je u deponiju, prenosi isti portal, navodeći i svedočenje meštana – naime, Srbi iz Orahovca kažu da nemaju više kome da se žale, jer kosovski organi reda do sada nisu rasvetlili ni jedan slučaj srknavlјenja i uništavanja srpskih nadgrobnih spomenika.

Staro gradsko groblјe u Orahovcu, nalazi se na putu prema Mališevu i udalјeno je skoro 500 metara od poslednjih srpskih kuća u severnom delu grada, u kome još uvek živi blizu 300 preostalih Srba.

Zbog bezbednosti, od rata Srbi iz Orahovca sahranjuju svoje preminule u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podseća Gračanica online.

Polomljene nadgrobne ploče oni koji obeležavaju zadušnice svake godine zatiču i na groblju u južnom delu Mitrovice. Mitrovičko groblje Mitrovčani na zadušnice uglavnom obilaze organizovano, dok drugi deo građana obilazi grobove prijatelja i rođaka na zvečanskom groblju u Rudaru, prenosi Kossev.