Vlajčić: Narod izmanipulisan, ali ne veruje u "zlatno doba"

Vesti 30. maj 201809:19 > 09:19
N1

S Kosovom se moramo dogovoriti, moramo da imamo dobre odnose i da ih priznamo kao narod i deo Srbije, rekao je filmski kritičar Milan Vlajčić. Deo javnosti u Srbiji nije spreman da živi sa drugima, da ih prizna kao deo zajednice i da im prizna da imaju ista prava, kazao je govoreći o napetostima oko festivala "Mirdita, dobar dan".

Vlajčić je rekao da je dogovor sa Kosovom na vidiku. „Moramo da se dogovorimo, smatramo ih delom Srbije i moramo da ga priznamo kao deo Srbije, ne moramo da ih priznamo kao državu, ali narod da priznamo, da imamo dobre odnose“, kazao je on u Novom danu.

Vlajčić je ocenio da i tenzije oko festivala Mirdita, dobar dan pokazuju da deo javnosti nije spreman da živi sa drugima.

Festival „Mirdita, dobar dan“, koji predstavlja aktuelnu kulturnu scenu Prištine i istaknute kosovske umetnike, muzičare, glumce i kulturne radnike, peti put će se održati u Beogradu od danas do 2. juna.

SRS je najavila da će sa svojim simpatizerima sprečiti održavanje festivala ukoliko nadležni organi Srbije ne spreče tu manifestaciju i rad Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizuje.

Prema Vlajčićevim rečima, upravo je festival „Mirdita, dobar dan“ ono što povezuje dva naroda.

„To su te kulturne spone, to je festival u čast Bekima Fehmiua, velkog glumca, festival se ne bavi politikom već razumevanjem. Sad će ponovo oklopnici da štite ljude koji dođu da gledaju pozorišnu predstavu. Imamo deo javnosti koji nije spreman da živi sa drugim da mu prizna prava i da kaže – ti se deo ove zajednice i imaš ista prava kao ja“, istakao je on.

Predsednik Aleksandar Vučič nijednog trenutka nije rekao šta je njegovo mišljenje po pitanju rešavanja Kosova, kaže Vajčić i dodaje „pristao je na nešto i sad pokušava da uvede sve nas“.

Narod je izmanipulisan i ojađen, ocenio je on.

 „Narodu je pre nekoliko dana iz Azerbejdžana rečeno da ulazimo u zlatno doba… Narod je izmaltretiran, bez ikakve nade, sve što mu ponudiš, reći će samo – more, hajde da spasimo živu glavu. Mislim da narod ne veruje nikome. Zlatno doba to je fiksacija barona Minhauzena, dok u fabrikama radnici moraju da traže dozvolu da idu u toalet… ponizili smo deo naroda i stvaramo fikciju da dolaze neki stranci da rade sa nama“, dodaje Vlajčić.

Kako je rekao, iz izjava Vučića može se videti da je to „logoreja bez ikakvog smisla“. „Svakog dana nova zamajavanja, on ima spin majstore iz Izreala, koji izgleda da imaju bolju sliku o nama nego mi sami i svakog dana izbacuju neke nove fikcije“, kaže.

Izbor Siniše Malog na mesto mnistra finansija isto je zamajavanje naroda, rekao je gost Novog dana.

„To je izmišljanje tema, a prva tema je da se nađe dogovor sa Kosovom i živi normalo. Dovedeš nekoga koga si sam predstavio kao kompletnog idiota za ministra finansija, uz sve njegove malverzacije…“, rekao je.

Vlajčić ocenjuje i da je potpuno nevažno ko će biti u rekonsturisanoj vladi ili na primer ko će biti na mestu novog ministra kulture.

„Pominje se Maja Gojković, ali to je potpuno nebitno, da li ona ili Žika Obretković, ja sam pre za Žiku Obretkovića, ikona srpskog pesništva, zanimljiv čovek“, kazao je.

Govoreći od predstojećim izborima u Demokratskoj stranci, Vlajčić je rekao da je ta stranka do pre šest godina bila vodeća, a iz nje su rođene sve ostale koje postoje sad, sve do Dveri, ali ona sad ima „jedan posto podrške birača“.

„I sad se štampa sladi time da li će predsednik biti ovaj ili onaj… a za koje biračko telo se oni bore sa tih jedan odsto… To je za širu javnost potpuno nebitno.. ugled te stranke je srušen“, kazao je Vlajčić.