Bivši načelnik inspekcije osuđen po prijavi uzbunjivača

Vesti 31. maj 201812:37 > 12:41
Shutterstock

Bivši načelnik inspekcijske uprave Novog Sada Vladimir Balaban, koga je pre tri godine uzbunjivač Marija Beretka optužila za umešanost u korupciju, osuđen je uslovno na kaznu zatvora od godinu i po dana sa rokom provere od četiri godine, piše portal Pištaljka

On je pred sudom priznao krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Nataša Vojnović donela je osuđujuću presudu nakon što je Balaban sa novosadskim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

Kako prenosi Pištaljka, ovo je prvi put u Srbiji da je sudski ispitana prijava uzbunjivača, da je neko od umešanih u korupciju na koju je uzbunjivač ukazivao osuđen i da je uzbunjivač dobio sudsku zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

U presudi se navodi da je Balaban kriv što je kao vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Novog Sada korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavio korist drugim licima.

Utvrđeno je da je u periodu od 13.1.2015. godine do 5.2.2015. godine Vladimir Balaban naložio obustavljanje vođenja upravnih i prekršajnih postupaka u 28 predmeta koje su komunalni inspektori formirali povodom nepropisno parkiranih vozila na javnim i zelenim površinama u Novom Sadu.

Prethodno su, kako se navodi u presudi, sačinjavani blanko obrasci službenih beležnika u kojima se navodi da se postupci obustavljaju i tako odnošeni na potpisivanje načelniku Balabanu. Nakon potpisivanja, upisivane su naznake „stopirao načelnik A/A“ i potom su predmeti arhivirani.

Na ove nezakonitosti pre tri godine ukazala je uzbunjivač Marija Beretka. Zbog toga se našla na udaru svog šefa Vladimira Balabana, po čijim rešenjima je nezakonito premeštana na druga radna mesta. Uz pravnu pomoć advokata Pištaljke, ona je uspela da ostvari sudsku zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača.

Apelacioni sud u Novom Sadu je u presudi konstatovao da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema Beretki i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije.

Zbog povrede časti i ugleda, Grad Novi Sad je isplatio Mariji Beretki 100.000 dinara odštete. Presuda Apelacionog suda od 22.5.2017. godine bila je prva pravosnažna presuda doneta po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.