Šabić: Odgovor Ministarstva na najnižem politikantskom nivou

Vesti 01. jun 201816:55 > 17:02
N1

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je saopštenje Ministarstva zdravlja Srbije o pokretanju postupka nadzora aplikacije "Izabrani doktor" pisano na "najnižem politikantskom nivou".

To saopštenje, smatra poverenik, predstavlja „providan pokušaj da se u očima javnosti minimiziraju počinjene greške, i od nje sakriju veoma ozbiljni rizici po prava građana“.

Poverenik je naveo da je saopštenje Ministarstva zdravlja izdato povodom njegovih zamerki na aplikaciju „Izabrani doktor“, potvrdilo sve zamerke koje je Ministarstvo, „uz nedostojne insinuacije“ na račun poverenika, „objasnilo“ „nekakvim navodnim tehničkim“ i „štamparskim“ greškama.

Ministarstvo zdravlja je danas saopštilo da poverenik traži „dlaku u jajetu“ i da „slovne greške“ pokušava predstaviti kao materijalnu povredu koja može da ugrozi bezbednost građana.

„Sve u svemu, još jedna bruka i sramota političara u pokušaju“, saopštilo je Ministarstvo.

„Ton saopštenja je neprihvatljiv, a argumenti neozbiljni“, navodi se na sajtu Poverenika.

Poverenik je naveo da bi greške, da to zaista jesu, bile „skandalozne“ da bi, „umesto drskog, bezobraznog tona“ saopštenja Ministarstva, morale podrazumevati bar izvinjenje građanima.

Kako je naveo, Ministarstvo „objašnjava“ da je autor aplikacije samo jedno preduzeće – „Sorsih International d.o.o.“ a da drugo – „Sorsih Internacional d.o.o.“ ne postoji, već da je navedeno „greškom“.

Pri tom, Ministarstvo nije objasnilo na kojoj adresi je to preduzeće, od dve koje su pominjane.

Poverenik je ukazao i na to da je u politici privatnosti te aplikacije Ministarstvo pozivalo građane da zaključe „ugovor“ s preduzećem „Izabrani doktor APP d.o.o.“ koje, kako je Poverenik i naveo, ne postoji, a Ministrstvo kaže da je „greška“ „otklonjena“.

Poverenik je ocenio da je Ministarstvo prvo ime tog nepostojećeg preduzeća zamenilo imenom „Sorsih International d.o.o.“, a da je potom, tokom dana, na prečac, „politika privatnosti aplikacije“ nestala sa Interneta.

Poverenik je najavio za sledeću sedmicu konferenciju za medije na kojoj će predočiti mnoge, krajnje ozbiljne nedostatke aplikacije „Izabrani doktor“ koji stvaraju ozbiljne rizike po lične podatke korisnika te aplikacije.