Priština očekuje završni deo dijaloga u junu, Beograd ćuti

Vesti 03. jun 201818:24 > 18:26
Izvor: Shutterstock

Od nastavka dijaloga Beograda i Prištine za sada nema ništa. Mogućnost da se ponovo sedne za pregovarački sto dodatno usporavaju napadi na Srbe, ali i poruke iz Prištine da se EU stavila na stranu Beograda.

Beograd je, kako piše štampa odbio i američki predlog za Kosovo. Kako onda lideri na Zapadu očekuju da dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma do kraja godine?

U Prištini očekuju nastavak političkog dijaloga, i njegov završni deo već u junu, ali istovremeno poručuju da nema nastavka tehničkog dijaloga, ako pitanje energetike nije glavna tema, umesto Zajednice srpskih opština.

Ramuš Haradinaj čak poručuje da se EU insistiranjem na Zajednici, stavila na stranu Beograda.

U Beogradu, s druge strane, nema nikakvih zvaničnih informacija, ali ni plana za Kosovo, koji je predsednik trebalo da objavi još krajem aprila.

„To što se ne zna kada će biti nastavljen dijalog, i što predsednik nije izašao sa planom ne znači da se ništa ne radi. U toku je jaka diplomatska aktivnost, o kojoj javnost ne može da bude obaveštena, ali se radi na tome“, navodi predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Sve što javnost može da sazna je iz pisanja medija koji se pozivaju na neimenovane izvore. Tako Večernje novosti danas pišu da je predsednik Vučić odbio američki paket o Kosovu. U tom paketu, navodno, stoji da se od Beograda očekuje da omogući ulazak Prištine u UN, a da zauzvrat dobije ulazak u EU i široka ovlašćenja ZSO.

„Nemam potvrdu da ijedan takav paket ili papir postoji, ali sve ono što piše u tim navodnim papirima i paketima, tu nema ništa nepoznato, ništa novo, njihovi stavovi su jasni“, navodi Drecun.

Kako kaže dopisnik Bete iz Brisela Dragan Blagojević o ovom paketu nema reči ni u Evropskoj uniji. Ipak, dodaje da Amerikanci nisu zadovoljni ulogom Unije i radom Federike Mogerini na dijalogu.

„Oni su stavili do znanja da se njima žuri, da pitanje Kosova nije neko ključno, ali da žele da se što pre završi. Na jednom od poslednjih razgovora u NATO-u su mi jasno rekli da oni žele da se trupe NATO-a – KFOR odande povuku“, navodi Blagojević.

Iako niko ne potvrđuje postojanje američkog dokumenta, novinar Milovan Jovanović kaže da očekuje da Vašington odigra ključnu ulogu.

„Srbija će sigurno dobiti nešto zauzvrat, i očekujem to u narednom periodu, dva ili tri meseca, do kraja oktobra, iz posredovanje SAD, sporazum će zavisiti od SAD“, kaže Jovanović.

Međutim, prema poslednjim porukama Ramuša Haradinaja – Sve što Srbija može da dobije od Kosova je pomirenje – i to u zamenu za priznanje. Dodaje da Kosovo nema šta drugo da ponudi.